Valimiskogu otsustab täna Trumpi saatuse (51)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump tänutuuril.
Donald Trump tänutuuril. Foto: MARK WALLHEISER/AFP/SCANPIX

Surve valimiskogu liikmetele valida tänasel hääletusel kedagi teist peale Donald Trumpi on viimaste nädalatega hüppeliselt kasvanud, kirjutab Washington Post.

Häälekas vastuseis Trumpi presidentuurile ei anna siiski alust arvata, et täna kogunevate valijameeste hääletusel Trumpi ametisse ei kinnitata.

Tegemist on traditsiooniliselt rutiinse hääletusega, kus valijamehed kinnitavad valimiste võitnud kandidaadi ülekaalu.

Sel aastal on valimiskogu vastutus aga tavapärasest suurem, arvestades seda, et Trumpi häältesaak oli lõpuks kolm miljonit häält väiksem kui demokraadist vastaskandidaadil Hillary Clintonil ning julgeolekuteenistused on avaldanud, et Venemaa mõjutas valimisi Trumpi kasuks.

Kümme valijameest — üheksa demokraati ja vabariiklane — soovisid luurebriifingul Kremli rolli kohta täiendavat infot.

Rahvusliku Luureteenistuse Juhatus on aga öelnud, et valijamehi häkkimisest eraviisiliselt praegu ei briifita, kuna agentuur on hõivatud president Barack Obama käsul Vene mõju uurimisega. Valijameestel avaneb võimalus infot saada alles kahe nädala pärast, kui ülevaade on lõpetatud.

Samal ajal on kasvanud üldsuse surve valijameestele, kuna usutakse, et see on viimane võimalus tõsieluseriaalide staar Valgest Majast eemal hoida.

Paljud valijamehed aga ei soovi protsessi enam kauem venitada ja annavad vaatamata üldsuse palvetele ilmselt ikkagi hääle Trumpi poolt.

Chicago turundusstrateeg Mark Hersch usub aga, et Trumpi on võimalik takistada ning selline tulemus on isegi tõenäoline. Oma eesmärgi elluviimiseks on ta ühinenud grupiga Hamiltoni Valijad, kes üritavad valijameeste eelistust muuta.

Mehe sõnul ei ole hääletuse tulemuse muutmiseks vaja veenda tervet riiki, piisab ka 37 vabariiklasest valijamehest. Kokku on valimiskogus 538 esindajat. Kui aga vähemalt 37 neist muudab oma meelt ega hääleta Trumpi poolt, liigub valimine edasi Esindajatekotta.

Pole teada, kui paljud valijameestest võiksid oma meelt muuta. Ühendriikide meedias on aga spekuleeritud, et neid võib olla kuni 25.

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles