Iraan arutas tuumalaevade ehitamise plaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hassan Rouhani ja Yukiya Amano.
Hassan Rouhani ja Yukiya Amano. Foto: HO/AFP/Scanpix

Iraan arutas täna Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhi Yukiyo Amanoga plaani hakata ehitama tuumamootoriga laevu, kuid otsust niipea ei langetata, teatas kohalik meedia.

Amano ei kommenteerinud tuumamootorite ehitamise kava, millest Iraani president Hassan Rouhani sel nädalal teatas vastuseks USA otsusele Iraani sanktsioone uuendada.

Iraani aatomienergiaorganisatsiooni esimees Ali Akbar Salehi ütles, et Amanoga arutati plaani kõige vastuolulisemat osa - uraani rikastamist.

«See ei ole lihtne küsimus, mida saaks kiiresti otsustada. Meil on kaalumiseks aega kolm kuud,» ütles ta. «Harilikult nõuavad sellised mootorid rikastusastet 5-90 protsendini. Kõik sõltub mootori tüübist, ajast ja eesmärgist, mille me endale võtame.»

Iraanil on eelmisel aastal suurriikidega sõlmitud tuumakokkuleppe järgi lubatud rikastada uraani vaid 3,67 protsendini, kuid 15 aasta pärast piirangud kaovad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles