Video: suri USA arst, kes leiutas elupäästva Heimlichi võtte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Heimlich
Henry Heimlich Foto: Al Behrman/AP/Scanpix

Möödunud laupäeval suri infarktist tingitud komplikatsioonide tagajärjel USA arst Henry Heimlich, kes leiutas omanimelise Heimlichi võtte, mis aitab lämbumise korral elu päästa.

Poja Phil Heimlichi teatel lahkus arst 96-aastasena Cincinnati haiglas, saades neli päeva enne surma infarkti, edastab The Independent.

«Mu isa oli suurepärane arst, kes päästis paljude elu. Teda ei jää igatsema mitte ainult ta pere, vaid väga paljud inimesed maailmas,» teatas poeg.

Henry Heimlichi töötas 1974. aastal Cincinnati juudi haiglas, kui ta leiutas võtte, mis aitab hingetorru kinni jäänud võõrkeha eemaldada juhul kui on tekkinud lämbumisoht.

Selle võtte puhul peab abistaja minema patsiendi selja taha, panema käed ümber kannatanu ja tema rinnakorvi alla ning pigistama rindkere suunaga üles ja enda poole. See tõstab kehas rõhku ja surub kopsudest õhu välja, lükates samas ka võõrkeha hingamisteedest välja.

Heimlichi sõnul hakkas ta uurima 1972. aastal pärast lämbumissurmade statistikaga tutvumist, et kas oleks mingit võtet, mis aitaks inimesi, kellel on midagi hingetorru kinni jäänud.

Heimlich ta ta meeskond tegid esmalt katseid koertega ja need õnnestusid. Esmakordselt katsetas arst oma leiutatud võtet eakatekodus elava naise peal ja see päästis naise elu.

Heimlich kirjutas oma võttest teadustöö ja raamatu, milles selgitab detailselt, kuidas see võte töötab.

Samas oli ka neid, kelle arvates võib Heimlichi võte teatud haigust põdevatele ja teatud ravimeid saavatele inimestele olla ohtlik, kuna mõjutada saavad mitmed siseorganid.

Üks suurimaid kriitikuid oli Henry Heimlichi oma poeg Peter Heimlich, kes on samuti arst. Ta kritiseeris aastaid oma isa teooriaid ja praktikat, kuid sellest hoolimata on Heimlichi võte maailmas levinud ja see on heaks kiidetud.  

Henry Heimlich lõpetas kirurgina Cornelli ülikooli ja töötas internina Bostoni haiglas. Teise maailmasõja ajal oli ta USA mereväe arst.

1950. aastate alguses töötas ta arstina New Yorgi Metropolitani haiglas ning Montefiore haiglas ja kliinikus. Edasi viis ta tööalane karjäär Cincinnati juudi haiglasse, seal asutas ta ka mittetuleundusliku omanimelise uurimisinstituudi.

Heimlichi abikaasa Jane suri 2012. aastal, neil oli kaks poega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles