EL lisas omalt poolt sanktsioone Gaddafile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa opositsioonivõitleja näitamas Naluti linnas võidumärki.
Liibüa opositsioonivõitleja näitamas Naluti linnas võidumärki. Foto: SCANPIX

EL andis täna ka omalt poolt lahkumissignaali Moammar Gaddafile, keelates temal ja veel 25 tsiviilisikute kallal julmutsemises süüdistataval Liibüa võimukandjal sõidu ühenduse riikidesse ja külmutades nende varad.


Vastavalt ÜRO laupäevasele resolutsioonile keelas EL ka Liibüa relvastuse ja laskemoonaga varustamise. Ühenduse esindajate teatel võtavad nad ühendust ka liibüalastega, kes üritavad Gaddafit kukutada.

Gaddafi režiimi kätte on praeguse seisuga jäänud vaid mõned pealinnast Tripolist läände jäävad alad ja üksikud tugipunktid Liibüa lõunaosas. ELi energiavoliniku Günther Öttingeri andmeil on suurem osa Liibüa nafta- ja gaasiväljadest Gaddafi kontrolli alt välja libisenud.

Ühe diplomaatilise allika kohaselt palus Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, et EL korraldaks selle nädala lõpuks Liibüa küsimuses ka erakorralise tippkohtumise. Sama allika kohaselt toetavad Prantsusmaa palvet ka Hispaania, Itaalia ja ELi välispoliitika juht Catherine Ashton, kuid mingit otsust veel langetatud pole.

Uudistevõrgu AFP teatel kaaluvad kõrged lääneriikide ametnikud, nende seas ka Prantsuse
peaminister Francois Fillon sõjalisi võimalusi Gaddafit mõjutada.

«Me uurime kõiki võimalusi tagamaks, et kolonel Gaddafi mõistab, et ta peab lahkuma,» ütles Fillon RTLi raadiole. «Ma tean, et inimesed on maininud sõjalisi lahendusi ning neid lahendusi Prantsuse valitsus vaeb.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles