Ameeriklanna Mosuli lähistel: «Olen siin Jeesuse kutsel»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashiqa välihaiglas töötav 29-aastane Page Bencke (esiplaanil).
Bashiqa välihaiglas töötav 29-aastane Page Bencke (esiplaanil). Foto: Peeter Raudsik

Bashiqa väikelinn asub kaheksa kilomeetri kaugusel Mosulist, kust Iraagi armee püüab juba mitmendat kuud välja tõrjuda terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) äärmuslasi. Seni kestvatest lahingutest annavad aimu Mosuli kohal raskelt tõusvad suitsusambad, mis paistavad Bashiqasse hästi kätte. 

Veel mõned aastad tagasi elas Bashiqas tuhatkond kurdi jeziiti, praeguseks on linn inimtühi. «Ära majade vahele roni, seal plahvatab,» hoiatab vahti pidav kurdi sõdur puises araabia keeles. Bashiqa, nagu ka paljud teised endised ISISe kalifaadi linnad ja külad, on jätkuvalt tavainimestele naasmiseks liiga ohtlikud. Äärmuslased on küll välja löödud, ent isetehtud lõhkeseadeldisi leitakse varemete vahelt siiani ohtralt.

Bashiqa kõrvalt Mosuli poole kulgev tee on ääristatud rusudega. Teepervel paistavad tervena vaid kaks hoonet. Ühes asub kurdide pešmerga väike tagalaüksus ja teises välihaigla. Ent arstiabi ei paku Bashiqas kohalikud kurdid või araablased. Pisikese elumaja hoovi üles seatud telkide juures askeldavad hoopis ameeriklased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles