KOHALIK VAADE. Kataloonia iseseisvus - sinuga või sinuta?

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvusmeelsed möödunud nädalal Barcelonas piketeerimas.
Kataloonia iseseisvusmeelsed möödunud nädalal Barcelonas piketeerimas. Foto: AFP/SCANPIX

Barcelona regionaalvalitsus on võtnud otsustavalt suuna Hispaaniast eraldumisele. Madrid püüab seda kurssi investeeringuid ja piirkondlikku rahastust suurendades peatada.

Oli aeg, mil mõte Kataloonia iseseisvusest oli utoopia. Enam mitte, sest tekkinud on arvestatav hulk katalaane, kes hääletaksid iseseisvusreferendumi toimudes lahkulöömise poolt. Hispaania jaoks tähendaks see aga riigi stabiilsuse paigast raputamist –  ja seda teadmata suunas.

Viimaste kuude jooksul süvenenud vastuolud Kataloonia poliitikute ja Hispaania kohtusüsteemi vahel jõudsid möödunud nädalal veelgi sügavamasse kriisi. Nimelt blokeeris Hispaania põhiseaduskohus kaks Kataloonia parlamendilt heakskiidu saanud resolutsiooni, mis oleks sillutanud teed iseseisvusreferendumi korraldamisele järgmise aasta septembris. Kataloonia separatismipüüded on Hispaania võimude silmis sellega ebaseaduslikuks kuulutatud. Tekkinud on palju küsimusi, millele lihtsaid vastuseid ei ole. Miks peaks Kataloonia Hispaania alt vabaks saama? Kas see on majanduslikult ja poliitiliselt jätkusuutlik käik? Kas on olemas kriitiline hulk inimesi, kes soovivad elada iseseisvas riigis?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles