Eksperdid: MH370 otsimisala tuleb laiendada põhja poole

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia õhujõudude lennuk otsimas lennu MH370 lennukivrakki. Pildil Austraalia õhujõudude päästepiloot Rayan Gharazeddine
Austraalia õhujõudude lennuk otsimas lennu MH370 lennukivrakki. Pildil Austraalia õhujõudude päästepiloot Rayan Gharazeddine Foto: ROB GRIFFITH/AP/Scanpix

Austraalia ja Malaisia lennuõnnetuste uurijad on otsinud ligi kaks aastat lennufirma Malaysia Airlinesi lennu MH370 lennukit Boeing 777-200, mis kadus 2014. aasta märtsis lennates Hiinast Pekingist Malaisiasse Kuala Lumpurisse, pardal oli 239 inimest.

Lennukit otsivate ekspertide arvates tuleks India ookeanis otismisala laiendada enne, kui otsimine järgmisel aastal lõpetatakse, edastab BBC.

Austraalia transpordiministri Darren Chesteri teatel plaanitakse MH370 lennuki otsingud lõpetada järgmise aasta jaanuari lõpul, kui lennuki jäänuste asukohta selleks ajaks ei leita.  

MH370 otsingut rahastavad Malaisia, Austraalia ja Hiina, mille esindajad leppisid juba selle aasta alguses kokku, et otsingud lõpetatakse, kui kadunud lennuki kohta ei leita aasta jooksul konkreetseid tõendeid.

Lennuki otsingut koordineeriva Austraalia transporditurvalisuse amet (ATSB) andis novembris välja raporti, mille kohaselt ei ole senistelt otsingualadelt õnnetuslennukit leitud ja seega tuleks India ookeanis laiendada otsinguala põhja poole.

MH370 teemaline pressikonverents Madagaskari pealinnas Antananariovos, kus otsimiseksperdid tegid senised tulemused teatavaks
MH370 teemaline pressikonverents Madagaskari pealinnas Antananariovos, kus otsimiseksperdid tegid senised tulemused teatavaks Foto: RIJASOLO/AFP/Scanpix

Seni on kadunud lennukit otsinud India ookeani lõunaosast 120 000 ruutkilomeetri suuruselt alalt, kuid ekspertide arvates peaks lennukit otsima praegusest otsingualast põhja pool 25 000 ruutkilomeetri suuruselt alalt, sest MH370 lennu viimastele lennuandmetele toetudes võib vrakk olla seal.

Sellele järeldusele jõuti uute lennusimulatsioonide ja satelliitkommunikatsiooni analüüsiga, samuti lisati juurde kohad India ookeanis, millest on leitud lennukitükke ning lennu kulgemise ja kadumise aeg.

Oletatavalt lennu MH370 lennukist pärinevaid osi on leitud nii Aafrika rannikult kui India ookeani saartelt.

Uurimine näitas, et enne allakukkumist ei juhtinud mitte keegi lennukit ning lennuk tegi ootamatu manöövri, mille tõttu ta võis jõuda sügavamale merepõhja, kui seni arvatud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles