Leedu rahvaloendusel pannakse e-loendusele suuri lootusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Leedu lipuga
Naine Leedu lipuga Foto: SCANPIX

Täna algab Leedus 2011. aasta rahva ja eluruumide loendus, mille puhul on Leedu elanikel esmakordselt võimalus täita rahvaloenduse küsimustik e-loendusel internetis.

Eelmise, 2001. aastal toimunud rahvaloenduse ajal elas Leedus 3,483 miljonit elanikku, kuid kümne aasta jooksul on elanikkond pidevalt vähenenud ja jõudnud 2010. aasta seisuga on 3, 329 miljoni alalise elanikuni, kirjutab Statistikaameti projektijuht Kristo Mäe statistikablogis.

Leedu elanikel on seekord esmakordselt võimalus vastata loendusküsimustikule internetis ja loendada iseennast ning oma leibkonda elektrooniliselt e-loendusel. Kuna 60 protsenti riigi elanikkonnast kasutavad internetti, siis paneb Leedu Statistikaamet uuele küsitlusmeetodile suuri lootusi.

1.-14. märtsini toimuva e-loenduse teeb mugavaks asjaolu, et osaliselt on ankeet juba riiklikes andmebaasides oleva infoga eeltäidetud (näiteks sünnikoht, kodakondsus, eluhoone ehitusaeg). Kui kõik eluhoone elanikud on korrektselt e-loendatud, siis küsitlusloenduse ajal rahvaloendaja enam hoonet ei külasta.

Leedu rahvaloenduse teine etapp leiab aset 5. aprillist 9. maini, kui seda osa elanikkonnast, kes e-loendusel ei osalenud külastavad rahvaloendajad.

Rahva ja eluruumide loendused toimuvad 2010. ja 2011. aastal enamikes maailma riikides. Eestis kestab rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles