Berliini rünnaku esimene ohver oli poolakast autojuht Lukasz Urban (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ariel Zurawski näitamas pilti autojuht Lukasz Urbanist
Ariel Zurawski näitamas pilti autojuht Lukasz Urbanist Foto: STR/AP/Scanpix

Saksamaal Berliinis leidis esmaspäeva õhtul aset autorünnak Breitscheidplatzil asuvale jõuluturule, mille tagajärjel hukkus 12 ja sai vigastada 48 inimest.

Eile õhtul teatas Saksa meedia, et enamik kannatada saanutest pääses haiglast kodusele ravile, kuid 14 inimese seisund on kriitiline, edastab iltasanomat.fi.

12 ohvrist viis on veel tuvastamata. Kindlaks tehtud ohvritest kuus on sakslased ja seitsmes on poolakast veoautojuht, 37-aastane Lukasz Urban, kes leiti surnuna rahvamassi sõitnud masina kõrvalistmelt.

Urban oli abielus, peres kasvab teismeline poeg.

Urbani tööandja ja sugulane Ariel Zurawski tunnistas politseifotode alusel, et autost leitu on Urban.

Mobiilifotol on poolakast autojuht Lukasz Urban
Mobiilifotol on poolakast autojuht Lukasz Urban Foto: STR/AP/Scanpix

 Zurawski sõnul oli piltidelt näha, et Urbani näol ja kätel on vigastusi, mis viitasid, et ta võitles oma elu eest. Saksa politseil ei ole veel selge, mis Urbaniga juhtus, kelle ohvriks ta langes ja mida ta tegema sunniti.

Urban saabus oma veoautoga Itaaliast Saksamaale esmaspäeval ja pidi siis sõitma Poolasse Roznowosse, kuid kauba mahalaadimine võttis aega ja lahkumine venis. Poolakas helistas oma naisele, et ta peab üheks ööks jääma Berliini.

Zurawski sõnul oli Urban väga täpne, ta pidas kellaaegadest ja lubadustest kinni, kuid vahel tuli ette takistusi, mis ei lubanud ajagraafikus olla.

Pärast lõunasööki Berliinis sõitis poolakas oma veomasinaga Sprengelkiezi linnaossa ja parkis auto Friedrich Krauze Uferi tänavale.

Poolakas helistas oma naisele umbes kella 15.00 paiku Saksamaa aja järgi, kuid kui naine talle üks tund hiljem tagasi helistas,  ei vastanud mees telefonile.

Ariel Zurawski näitamas fotot autojuht Lukasz Urbanist
Ariel Zurawski näitamas fotot autojuht Lukasz Urbanist Foto: STR/AP/Scanpix

Zurawski sõnul said nad siis aru, et midagi on valesti, sest GPS-süsteem näitas, et auto startis mitu korda ja jäi siis uuesti seisma.

«Sõit kulges nii, nagu oleks kedagi autoga sõitma õpetatud. See oli väga kummaline, sest Urban oli kogenud autojuht. Viimane kord, mil masin hakkas liikuma, oli kell 19.40,» teatas veofirma omanik Zurawski.

Umbes 20 minutit hiljem sõitis keegi Berliini jõuluturul veoautoga rahva sekka, tappes 11 inimest. Selle auto roolis oli juba varem tapetud poolakas Urban.

Saksa politsei teatel oli Urban nüüdse rünnaku esimene ohver, kuid rünnaku toimepanija on seni tabamata. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles