Poola liigub teadmata suunas

Kazimierz Popławski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel Poola parlamendi hõivanud opositsiooniliikmed.
Reedel Poola parlamendi hõivanud opositsiooniliikmed. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

Poola seimi muudatused meedia ligipääsu piiramiseks parlamendi tegevuse kajastamisel on toonud kaasa opositsiooni laialdase vastuseisu ja kokkuvõttes ilmselt viimaste aastate suurima poliitilise kriisi Poolas. Valitsusparteide ja opositsiooni võimetus üksmeelele jõuda ähvardab kriisi vaid süvendada.

Valitsevasse Õiguse ja Õigluse Parteisse (PiS) kuuluva seimi spiikri Marek Kuchciński jõustatud muudatuste hulgas on meediaväljaannete akrediteeringutele ülempiiri seadmine kahe ajakirjanikuni istungi kohta, seimihoones ajakirjanike tööala piiramine (ehk teisisõnu piiratakse seda, kus ajakirjanikel lubatakse poliitikutelt kommentaare küsida), samuti keeld seimi saalis pildistada ja filmida.

Ajakirjanikud märkasid kohe, et nende muudatuste tõttu muutuks informatsiooni kogumine äärmiselt keeruliseks ning parlamendiliikmete võimalike väärtegude (näiteks istungil puuduvate kolleegide eest hääletamise või ebasobiva käitumise) uurimine oleks suisa võimatu. Seim neid samme meediaga ei arutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles