Nepalis menstrueerimise eest kuuri pagendatud tüdruk lämbus surnuks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menstrueeriva tüdruku hütt.
Menstrueeriva tüdruku hütt. Foto: NAVESH CHITRAKAR/Reuters/Scanpix

Nepali politsei uurib 15-aastase tüdruku surma, kes pagendati menstruatsiooni pärast halva õhuvarustusega kuuri, vahendab BBC.

Politsei teatel lämbus tüdruk surnuks, kui ta kuuris sooja saamiseks väikese lõkke süütas.

Iidse hindu traditsiooni kohaselt on menstrueerivad või vastsünnitanud naised ebapuhtad. «Ebapuhaste» naiste pagendamine keelati Nepalis 2005. aastal aga traditsioon on maapiirkondades jätkuvalt populaarne.

Roshani Tiruwa elutu keha leidis kivist ja mudast ehitatud hütist läinud nädalavahetusel tema isa. Perekond elab Kathmandust 440 kilomeetri kaugusel Gajra külas.

Mõned kogukonnad usuvad, et menstrueerivate naiste pagendamine hoiab neid looduskatastroofide ja muu ebaõnne eest. Eraldatud naisi ei varustata tavapärase toidukogusega ja keelatakse piima joomine.

Tihtipeale peavad naised hütte jagama karjaloomadega ja elama nende väljaheidete keskel. Ulualused võivad asuda külast tükk maad kaugemal.

Onnides on talviti väga külm ja suviti lämmatavalt palav. Arvatakse, et mitmed ohvrid kannatavad hilisemas elus nii vaimsete kui füüsiliste haiguste all.

Uskumuse reeglite alusel piiratakse menstrueerival naisel inimestega suhtlemist, liikumist ja teiste puudutamist. Keelatud on ka teatud magamiskohad.

Kriitikute sõnul pole Nepalis kasutusele võetud piisavalt meetmeid, et traditsiooni keelustada. Sama kehtib lapsabielude kohta. Ametnike arvates on taolisi väärkohtlemisi raske ennetada, sest need on osa kohalikust kultuurist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles