Galerii: Berliini Gendarmenmarkti jõuluturg oli rangelt turvatud (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui veel teisipäeval oli Berliinis meeleolu rõhutud ja nukker, siis kolmapäeval kostis prominentsel Gendarmenmarkti jõuluturul taas laul ja naer. Politseinikke oli turul siiski tavapärasest enam.

Kolmapäeval, 21. detsembril avati Berliinis pärast päeva pikkust pausi taas jõuluturud, välja arvatud Breitscheidplatzil asuv turg, mis langes esmaspäeva, 19. detsembri õhtul julma terrorirünnaku ohvriks. Breitscheidplatzi jõuluturg avatakse taas neljapäeval, 22. detsembril ja see jääb avatuks 1. jaanuarini, nagu varemgi kavas oli.

Kolmapäeva õhtul oli Gendarmenmarktil kohalike sõnul küll tavapärasest pisut vähem rahvast, kuid muidu oli sellel muinasjutulisel turul kõik nagu alati. Rõõmsat sagimist ja suurel hulgal jõuluehteid, käsitööd, hõõgveini, pähkleid, piparkooke ja muudki jõulumeeleolu loovat oli palju. Laval laulis koor traditsioonilisi jõululaule.

Kui kella kaheksa paiku turule sisenedes torkas võrreldes tavapärasega silma vaid see, et ette tuli näidata ka koti sisu, siis kella kümne paiku, enne turu sulgemist, ilmusid suurematele majakeste vahelistele teedele politseinikud, kellest osa oli varustatud automaatrelvadega. Mõneks ajaks sulgesid nad turu suurima liikumistee, kuid veendudes, et kõik on turvaline ja suurem osa inimestest turult lahkunud, kogunesid korrakaitsjad hõõgveini müüva majakese juurde, kus oli kõige rohkem veel turule jäänud inimesi.

Nii nagu Breitscheidplatz on ka Berliini kesklinnas kahe kiriku – Saksa ja Prantsuse toomkiriku – vahel asuv Gendarmenmarkti jõuluturg üks Berliini kõige prominentsemaid jõuluturge. Samal platsil asub ka endine kuninglik teater, mida tänapäeval kasutatakse kontsertide korraldamiseks. Kuulu järgi on Gendarmenmarkt üks paljude poliitikute ja diplomaatide lemmikpaiku Berliinis, kus käivad jõulude eel üksteisega kohtumas ka Eesti, Läti ja Leedu esindajad Saksamaal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles