ÜRO Peaassamblee hääletas Süüria sõjakuritegude uurimise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväelased Aleppos.
Süüria valitsusväelased Aleppos. Foto: GEORGE OURFALIAN/AFP

ÜRO Peaassamblee hääletas kolmapäeval töörühma loomise üle Süüria sõjakuritegude uurimiseks.

Vastavasisuline resolutsioon võeti vastu 105 poolt- ja 15 vastuhäälega ning 52 riiki jättis hääletamata. Venemaa süüdistas ühtlasi assambleed, et see sekkub ÜRO Julgeolekunõukogu tegevusse.

"Tegevusetus on saatnud signaali, et sõjaroimad ja inimsusevastased kuriteod on strateegia, millel ei ole tagajärgi," tõdes Liechtensteini ÜRO saadik Christian Genaweser.

Resolutsioonis kutsutakse kõiki konflikti osapooli ja kodanikeühendusi üles esitama töörühmale tõendeid ja informatsiooni.

Maailmaorganisatsioon pole muu hulgas siiani suutnud kindlaks teha, kes pommitas septembris ÜRO humanitaarabikonvoid. Tuvastatud on vaid, et tegemist oli õhurünnakuga. USA on konvoi hävitamises süüdistanud Venemaad. Venemaa on omakorda avaldanud arvamust, et süüdi on USA juhitud koalitsioon või nende toetatud mässulised.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas eelmisel nädalal, et riigis 2011. aasta märtsis puhkenud sõjas on hukkunud veidi üle 312 000 inimese, kellest üle 90 000 tsiviilelanikud. Keskuse andmetel on alates valitsusvastaste rahutuste puhkemisest saanud surma 312 001 inimest, nende seas ligi 16 000 last.

Hukkunute seas on üle 53 000 ülestõusnu ja ligi 110 000 režiimimeelset võitlejat. Viimaste seas on üle 60 000 valitsussõduri ning kümneid tuhandeid omakaitseväelasi, Liibanoni šiiarühmituse Hizbollah liikmeid ja teisi võõrvõitlejaid.

Lahingutes on surma saanud ka ligi 55 000 pühasõdalast, enamik neist Islamiriigi ja Fateh al-Shami rinde võitlejad. 3683 ohvrit ei ole suudetud tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles