Hukkunud kaaslaste mälestus toob armeenlased tänavaile

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes 5000 Armeenia opositsiooni toetajat nõudis 18. veebruaril Jerevanis valitsuse tagasiastumist.
Umbes 5000 Armeenia opositsiooni toetajat nõudis 18. veebruaril Jerevanis valitsuse tagasiastumist. Foto: SCANPIX

Armeenlased kogunevad täna pealinna Jerevani tänavatele, et meenutada kolme aasta eest puhkenud märtsirahutustes hukkunud meeleavaldajaid.

2008. aasta märtsis nõudsid kümned tuhanded meeleavaldajad ennetähtaegseid valimisi ning sama aasta veebruaris riigipeaks valitud Serž Sargsjani valimisvõidu tühistamist. Protestijate sõnul olid valimistulemused võltsitud.

Tänavalahingutes märulipolitseiga hukkus kümme inimest, kaasa arvatud kaks politseinikku. Kümned protestijad said viga, sajad opositsioonitegelased peeti kinni. Peamiselt süüdistati opositsioonitegelasi massirahutuste korraldamises ning võimu usurpeerimise katsetes. Kriitikud on neid süüdistusi arvustanud ning leidnud, et need pole sobilikud demokraatlikule riigile.

Armeenia opositsioon, mille eesotsas on Armeenia Rahvuskongress, on kutsunud täna oma toetajaid massimeeleavaldusele, vahendas panarmenian.net. Opositsioon on korduvalt viidanud valimisseadustiku rikkumistele ning ajakirjanike ja opositsiooni tagakiusamisele.

Karabahhi päritolu armeenlane Sargsjan on tuntud kui jäiga liini esindaja, kes on vältinud dialoogi opositsiooniga. Samuti heidetakse Armeenia võimudele ette inimõiguste ja põhivabaduste rikkumisi ning eksperdid ei oota võimuladviku jätkamise korral ka olulisi kompromisse vaidlusaluse Karabahhi küsimuses.

Armeenia järgmised korralised parlamendivalimised peaksid toimuma 2012. ja presidendivalimised 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles