Iskanderid kui asi iseeneses Kaliningradi jaoks (3)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväelased Kaliningradis õppustel.
Vene mereväelased Kaliningradis õppustel. Foto: Vitaliy Nevar/TASS/Scanpix

Königsbergis sündinud ja seal kogu elu elanud maailmakuulus filosoof Immanuel Kant väitis, et kui me tajume maailma nii, nagu tajume, siis see ei tähenda, et maailm ka tegelikult selline on. Asi on meie mõistuses, mis ei luba meil maailmast muud moodi aru saada.

Tänapäeval kannab Königsberg juba 70 aastat nime Kaliningrad ning on keset Euroopat asuva Venemaa samanimelise eksklaavi pealinn. Viimasel ajal viib Kaliningradi oblasti mainimine mõtted kohe rakettidele, kuigi võiks pigem seostuda peagi 300. sünniaastapäeva tähistava Immanuel Kanti ja merevaiguga.

NATOsse ja Euroopa Liitu kuuluvatest Poolast ja Leedust ümbritsetud Kaliningradi elanikud mõistavad enamikus maailma nii, et Iskander-raketid ja oblasti suurenev militariseeritus on nende julgeoleku garantii. Küll aga veendus Postimees kohapeal, et kaliningradlaste hoiakud on väga erinev, kui tuleb jutuks, kas tasub karta sõjalist konflikti NATOga.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles