Süüria režiimiväed kuulutasid Aleppo tagasivallutatuks (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdur Aleppo ühe haigla rususid inspekteerimas.
Vene sõdur Aleppo ühe haigla rususid inspekteerimas. Foto: GEORGE OURFALIAN/AFP/Scanpix

Süüria valitsusväed kuulutasid neljapäeval riigi suuruselt teise linna Aleppo tagasivallutatuks, tegemist on režiimi suurima võiduga viis ja pool aastat kestnud konflikti vältel. Ülestõusnute jaoks on tegu suure kaotusega.

Valitsusväed kuulutasid Aleppo tagasivallutatuks pärast seda, kui neljapäeva õhtul lahkusid Aleppo idaosast nelja bussiga viimased valitsusvastased võitlejad.

Punase Risti pressiesindaja Ingy Sedky sõnul lahkusid viimased 4000 ülestõusnut Aleppo idaosast ööl vastu neljapäeva ja neljapäeval.

Türgi ja Venemaa vahendusel sõlmitud evakuatsioonileppe alusel lahkus linnas umbes 34 000 inimest, sõnas ta.

Süüria valitsuse kontrolli all on nüüd viis riigi suuremat linna: Aleppo, Homs, Hama, Damascus ja Latakia.

«Aleppo vabastamine ei ole võit üksnes Süüria jaoks, vaid ka nendele, kes ka tegelikult panustavad võitlusesse terrorismi vastu, eriti Venemaale ja Iraanile,» vahendas riiklik uudisteagentuur president Bashar al-Assadi sõnu enne sõjaväe teadaannet.

Aleppo langemine valitsuse täieliku kontrolli alla on suur kaotus viis aastat kestnud ülestõusule Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu, ütles ülestõusnute ametnik neljapäeval.

«Poliitilisel tasandil on tegemist suure kaotusega,» ütles ülestõusurühmituse Nureddin al-Zinki ametnik Yasser al-Yousseff AFP-le. «Revolutsiooni jaoks on tegemist taganemise perioodi ja keerulise pöördepunktiga.» 

Tema sõnul seisab revolutsioon silmitsi sõjalise tagasilöögiga. «Venemaa ja Iraani sekkumine, mida õnnistas araablaste ja moslemite vaikimine rahvusvahelisel areenil, läks meile kalliks maksma,» ütles Yousseff.

Mässulise Ahrar al-Shami rühmituse ametnik Ahmed Qorra Ali ütles: «Aleppo on nüüd Venemaa ja Iraagi okupatsiooni all».

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles