Galerii: Purustatud Aleppo meenutab Teise maailmasõja järgset Dresdenit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast Aleppo piiramise lõppu on hakanud ilmsiks tulema neli aastat kestnud tänavalahingute ja õhurünnakute purustuste ulatus: kümned tuhanded korrusmajad on elamiskõlbmatud, suurem osa tehaseid rüüstatud ja paljud iidsed muistised rusudeks pommitatud.

«Täna meenutab Aleppo Teises maailmasõjas purukspommitatud linnu,» ütles riikliku muuseumi- ja arheoloogiamälestiste ameti peadirektor Maamoun Abdul-Karim. Hävingu ulatus sunnib võrdlema Aleppot Groznõi ja Dresdeniga.

Linna taastamine võtab asjatundjate hinnangul aastaid ja miljardeid dollareid. Osa Aleppo sajanditevanusest kultuuripärandist on igaveseks kadunud.

Kahjude hindamine algas pärast seda, kui Süüria valitsus teatas eile linna täieliku kontrolli alla võtmisest.

Viimastel kuudel tungisid režiimiväed Venemaa ja Iraani toel Aleppos jõuliselt peale ja mässulised pidid loovutama linna idaosa ühe linnajao teise järel.

Iidsete kaubateede ristumiskohas asunud Aleppo oli enne sõda rohkem kui kolme miljoni elanikuga Süüria suurim linn. Aleppo köök oli maailmakuulus, linnast oli kujunenud Süüria tööstuskeskus, kus asusid tekstiili-, plasti- ja ravimivabrikud.

UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud vanalinn meelitas ligi arvukaid turiste.

Purustused ei ole ühtlased. Opositsiooni käes olnud ala pommitasid piiramise viimastel kuudel ägedalt Süüria ja Vene lennukid. Mõned idapoolsed linnajaod näevad välja, nagu oleks neid tabanud maavärin.

Mõnes valitsusvägede kontrolli alla jäänud linnaosas kulgeb elu aga peaaegu tavapäraselt: lapsed käivad koolis ja täiskasvanud tööl, restoranid ja kohvikud töötavad ja on külastajaid täis.

Mässuliste relvad, seal hulgas miinipildujad ja isetehtud suurtükid suutsid tekitada purustusi ja nõuda ohvreid vaid rindejoonele lähemates režiimile allunud linnaosades.

ÜRO satelliitpiltide põhjal on Aleppos purustatud üle 33 500 elumaja. Kaardid avaldati sel nädalal, kuid suurem osa fotosid on tehtud juba septembris, mil purustuste ulatus ei küündinud kaugeltki praeguseni.

Süüria linnakonsultant ütles, et Aleppos oli enne sõda umbes 550 000 elamut koguväärtusega 50 miljardit dollarit. Lahingud on tekitanud ligi sellele 25 miljardi dollari ulatuses kahju. 70-80 protsenti purustustest jääb linna idaossa, ülejäänud valitsusmeelsetesse ja kurdide aladele.

Konsultandi hinnangul on 60 protsenti Aleppo elumajadest elamiskõlbmatud. Taastamine läheb maksma 35-40 miljardit dollarit,

Purustatud Ida-Alepposse, kus enne sõda elas 1,5 miljonit inimest võib tagasi tulla umbes 250 000. Neile pakuvad varjupaika korterid, mille tellisseintes on augud ja aknad on kaetud kilega.

Aleppo tööstusele on pommirünnakute kõrval hoobi andnud ka rüüstamine. Enne sõda tegutses linnas ligi 5000 väike- ja keskmise suurusega tööstusettevõtet.

Kirde-Aleppo tööstuspiirkonnas on enamik ettevõtteid kadunud. Need, mis püsti jäänud, ei saa tegutseda, sest enamasti ei ole linnas elektrit ega vett.

Aleppo vallutamisega ei ole aga Süüria sõda veel läbi ning jätkuvad ka Assadile kehtestatud sanktsioonid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles