ÜRO kohus hakkab arutama Kosovo iseseisvumist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo pass.
Kosovo pass. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO peaassamblee andis eile Serbiale loa taotleda ÜRO rahvusvaheliselt kohtult (ICJ) hinnangut Kosovo ühepoolse iseseisvumise seaduslikkuse kohta.


192st riigist hääletasid resolutsiooni poolt 77 ja vastu kuue riigi esindajad. 74 riiki hääletusel ei osalenud. Loa andmiseks oli vaja lihthäälteenamust, vahendas AFP.

Euroopa Liidu liikmesriigid jagunesid hääletusel aga kahtle leeri. Küpros, Kreeka, Rumeenia, Slovakkia ja Hispaania hääletasid resolutsiooni poolt. Ülejäänud 22 euroliidu liikmesmaa esindajad jätsid aga hääletamata. Oma vastuhääle andsid Kosovot esimesena tunnustanud USA ja Albaania.

Serbia välisminister Vuk Jeremic nimetas seda «rahvusvahelise õiguse suurpäevaks», mis aitab piirkonnas pingeid maandada. Varem on Jeremic kinnitanud, et Serbia aktsepteerib ÜRO kõrgeima niinimetatud Haagi tribunali otsust «olgu see, milline tahes», kuigi ICJ otsus pole riigile siduv. Tõenäoliselt annab ICJ oma hinnangu Kosovo iseseisvumise kohta kahe aasta jooksul.

Kosovo poliitikud avaldasid ÜRO peaassamblee otsuse üle kahetsust ja hoiatasid, et see võib ohustada piirkonna stabiilsust, kuna aeglustab Priština integreerumist rahvusvahelise kogukonnaga ning sunnib riike tunnustamisotsusega viivitama, kirjutas Reuters.

Kosovo kuulutas end iseseisvaks 17. veebruaril. Kosovo sõltumatust on tänaseks tunnustanud kokku 48 ÜRO liiget, nende seas ka Eesti ja suurem osa teistest ELi liikmesmaadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles