Tulutu võitlus Aafrika «prohvetiga»

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Issanda Vabastusarmee juht Joseph Kony 2006. aastal.
Issanda Vabastusarmee juht Joseph Kony 2006. aastal. Foto: STR/AP/Scanpix

2012. aastal ilmunud Youyube'i lühifilm «Kony 2012», mis tõi läänemaailma ette Issanda Vabastusarmee (LRA) kurikuulsa juhi Joseph Kony väärteod, on kogunud praeguseks üle 100 miljoni vaatamise. Organisatsiooni Invisible Children (Nähtamatud Lapsed) kampaania Uganda laste kannatuste avalikkuse ette toomiseks tekitas sai omal ajal üsna vastakaid reaktsioone.

Kuigi filmitegija Jason Russell väitis, et kuus aastat vändatud «Kony 2012» aitab suurendada teadlikkust Aafrika julmuri ja «prohveti» tegude kohta ning kutsub üles võitlema Mustal Mandril lokkava vägivalla vastu, arvavad paljud, et tegelikult teeb laiale sihtrühmale mõeldud liigselt lihtsustatud film võitluses LRAga hoopis karuteene.

«Ettepanek, et lahendus seisneb sõjalise jõu suurendamises, on vale,» vahendab Telegraph mõjuka Uganda blogija Javie Ssozi sõnu. «Kas nad mõtlesid ka tagajärgedele? Kony kuulsaks tegemine võib teda ainult tugevamaks muuta. Ühendriikide vägede suurendamine võib panna teda lihtsalt rohkem lapsi röövima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles