Jaapani peaminister avaldas Pearl Harbori peredele kaastunnet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama ja peaminister Shinzo Abe Pearl Harboris.
President Barack Obama ja peaminister Shinzo Abe Pearl Harboris. Foto: Kent Nishimura/AFP

Jaapani peaminister Shinzo Abe avaldas teisipäeval kaastunnet Pearl Harboris Teise maailmasõja ajal hukkunud ohvrite oomastele, kuid ei palunud vabandust.

"Esitan oma siirad ja igavikulised kaastundeavaldused rünnaku ohvrite omastele," ütles Abe.

Jaapani 1941. aasta rünnakus Hawaiil asuva USA mereväebaasi vastu sai surma üle 2400 ameeriklase. Ajaloolise visiidi ajal märkis Abe muu hulgas, et sõjakoledusi ei tohiks enam iial korrata.

Jaapani peaminister viibib esmakordselt Pearl Harboris, kus teda võõrustab president Barack Obama. Mõlemad riigipead asetasid teisipäeval pärja USS Arizona mälestusmärgile.  Mälestusmärgi all olev laevakere on igaveseks puhkepaigaks rohkem kui tuhandele mereväelasele.

"Jaapan on pühendunud rahule ja kokkulepetele. Annan selle kohta lubaduse USS Arizonas lebavatele sõduritele, Ühendriikide rahvale ja kogu maailma inimestele," ütles Abe.

Ka Obama kinnitas USA pühendumust rahule.

"Ma loodan, et edastame maailmale sõnumi, et rahuga on palju enam võita, kui sõjaga," märkis president.

Ühendriigid ja Jaapan loodavad president Obama ja peaminister Abe kohtumisega Pearl Harboris jätta selja taha Teise maailmasõja aegne valu ja vimm.

Kuigi Jaapani liidrid on külastanud ka varem Pearl Harborit, mille ründamise järel astus USA teise maailmasõtta, oli Abe esimene, kes külastas Ühendriikide põhja lastud sõjalaeva Arizona kohale rajatud memoriaali. Obama ja Abe viisid hommikuse kohtumise järel pärja memoriaalile, kuhu pääseb vaid laevaga. Seejärel suundusid nad Pearl Harbor-Hickami sõjaväebaasi.

Obama jaoks on kohtumine Abega arvatavasti viimane kohtumine välisriigi juhiga enne ametiaja lõppu 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles