USA andmetel on Islamiriigi liider endiselt elus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi eriüksuslased teevad endist Mosulis pühasõdalastest vabastatud linnajos pilti.
Iraagi eriüksuslased teevad endist Mosulis pühasõdalastest vabastatud linnajos pilti. Foto: THOMAS COEX/AFP

USA kaitseministeerium teatas reedel, et nende andmetel on sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi tõepoolest endiselt elus hoolimata liitlaste korduvatest katsetest islamist hävitada.

Baghdadi on hoidnud ennast kogu sõja ajal üsnagi tagaplaanile, kuid on viimasel kuul avaldanud mitmeid audioläkitusi, milles kutsub üles vastupanule ja kutsub kalifaadi toetajaid üles iga hinna eest Iraagi linna Mosuli kaitsma.

Pentagonil puudub informatsiooni, kas kaliif ise üldse linnas viibib.

USA tõstis detsembri keskel Baghdadi tabamise eest makstava pearaha 25 miljonile dollarile (23,9 miljonile eurole), mis on varasemast üle kahe korra suurem. USA välisministeeriumi teade tuli ajal, mil USA toetatud kohalikud üksused jätkasid pealetungi pühasõdalaste peamistele tugipunktidele Süürias ja Iraagis.

"Raha makstakse inimesele, kes suudab anda informatsiooni, mis viib ( Baghdadi) asukoha tuvastamiseni, kinnipidamiseni või süüdimõistmiseni," öeldi ministeeriumi teates.

Baghdadi kutsus juba novembri alguses edastatud läkituses džihadiste hoidma oma positsioone Iraagi vägede piiramisrõngasse sattunud Mosulis. Pärast seda on kaliif üleskutset korranud.

Just Mosulis kuulutas Baghdadi 2014. aasta juunis välja Iraaki ja Süüriat hõlmava islamikalifaadi loomise.

Iraagi väed jätkasid neljapäeval kahenädalase pausi järel edasitungi Mosulis äärmusrühmituse IS käes olevatele aladele. Iraagi eriväed, regulaarväed ja föderaalpolitsei alustasid neljapäeva varahommikul edasitungi viies linnajaos. Linnast tõusis suitsu ning tänavatel kostsid plahvatused ja automaadituli.

Eliitväed tungivad edasi Karami ja Al-Qudsi linnajagudes, regulaarväed ja föderaalpolitsei üritavad edasi liikuda Intisari, Salami ja Sumori piirkondades.

Iraagi vägede kaks ja pool kuud kestnud pealetungi riigi suuruselt teise linna tagasivallutamiseks on aeglustanud pühasõdalaste äge vastupanu, oma kodudesse lõksu jäänud tsiviilisikud ja halb ilm.

Iraagi vägedel on õnnestunud vallutada osa Mosuli idaosast, ent linna läbiva Tigrise jõe teisele kaldale pole neil seni veel õnnestunud jõuda.

Kindralleitnant Abdul Wahab al-Saadi, erivägede komandör Mosuli idaosas, ütles teisipäeval usutluses uudisteagentuurile AP, et tema sõduritele on saabunud appi lisajõud ning praegu ollakse Tigrisest vähem kui kolme kilomeetri kaugusel.

Al-Saadi sõnul on pühasõdalased korraldanud Iraagi vägede vastu vähemalt 900 autopommirünnakut.

Iraagi väed alustasid operatsiooni 2014. aasta juunis IS-i kätte langenud Mosuli tagasivallutamiseks 17. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles