Mida pakub Soome juubeliprogramm?

Piret Kooli
, Soome 100 toimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome juubeliks pakub Soome Post kaks võimalust: kas oma näoga postmark või soovid maailma suurimal õnnitluskaardil?
Soome juubeliks pakub Soome Post kaks võimalust: kas oma näoga postmark või soovid maailma suurimal õnnitluskaardil? Foto: Suomen Posti / Suomi 100

Nagu meilegi tuttav, käivitub ka põhjanabrite pidu rahulikult. Ent vahvad ettevõtmisi leidub läbi aasta. Soome 100 ametlik programm on internetis loetav kolmes keeles. Täpsemad seaded ja oma valiku saab igaüks teha SIIN.

100 moodust kogeda kultuuri

Oulu rakenduskõrgkooli kultuuriosakonna tudengid ja õpetajad on Soome juubeliaastaks valmistanud rea sündmusi, mis toimuvad Oluls ja selle lähiümbruses. Peoaasta algab jaanuaris Sirkka Suomalaineni tantsuetendusega, märtsis esietendub Oulust pärit helilooja Jaakko Kuusisto muinasjutuooper "Printsess ja metsluiged". Märtsi lõpus toimub ka üleriigiline tantsuetendus "Arktilised sammud".

Elias Simojoki elu ja utoopia

Neljas eri sõjas võidelnud ja Talvesõjas hukkunud Elias Simojoki (1899–1940) ilukirjanduslik elulugu avab lugejale teistsuguse vaatenurga iseseisvuse ajalukku. See on jutustus soome fundamentalismist ja süngest natsionalismist. Paljud on Simojoki soovinud näha sini-valge patrioodina, kuid faktid kaardisatavad mehe sootuks teisiti. Jaanuaris ilmuv Simojoki elust kõnelev raamat kannab nime Mustan lipun alla / Musta lipu all

Kodukant 100 aasta pärast

8. klassi õpilastele suunatud mõttetalgud teemal, milline näeb meie elukeskkond ja kodukant välja aastal 2100. Mõttetalguid korraldav Pöyry Oy innustab noori arutlema tuleviku tehnoloogia ja arengu teemadel. Soome juubeliaasta ametliku koostöpartnerina toimub Pöyry Oy eestvedamisel aasta jooksul ka Sibeliuse Finlandia ühislaulmine ning saja puu istutamine kõikjale üle Soome.

Raahe Muusikanädalad

Traditsioonilised Raahe muusikanädalad toimuvad Soome 100 raames. Kavas on kümmekond kontserti ja sündmust, mis seotud soome muusikaga. Pidunädalad algavad jaanuaris, mil kolmel kontserdil kõlab Saami-temaatiline muusika ning keskendutakse saami traditsioonilisel laulustiilile, mil nimeks joig.

Mälestusmärk Soome 100 – Muistokivi Suomi 100

Valkeakoski-Sääksmäki veteranide ja sõjainvaliidide eestvõttel allkirjastatakse leping, mille alusel sünnib ajalooline mälestukivi, mida saab edaspidi näha Pirkanmaal asuvas Valkeakoski linnas. Mälestusmärgiks valitus 15,3 tonni kaaluv kaljurahn tuuakse Kangasala-Lempäälä vahelise muuseumitee veerest. Kivi koos vastavasisulise sümboolika ja mälestustahvliga on iseseisvuse esimese sajandi soomlaste testament tulevatele põlvedele. 

Üheskoos omastehoolduse nimel

Alanud aastal sajandat aastapäeva tähistav Orion Oy ning Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry tähistavad Soome juubelit temaatiliselt, pöörates tähelepanu omastehoolduse mitmekülgsusele ja vajadusele. Ühtlasi esitatakse väljakutse kõigile inimestele, tulla  vabatahlikuna hooldaja ametit kogema. Soome juubeli auks annetab Orioni uuringufond välja ka kaks 100 000 eurost grandi, teaduslike uurimustööde tarbeks. Tingimused selguvad jooksvalt.

Maailmarekordisuurune õnnitlus 100-aastasele Soomele

Saja-aastane on ära teeninud kõige suuremad õnnitlused. Posti on jagatud Soomes pea  400 aastat ja nii on ka postkontori argipäev on osa Soome peoaastast. Post liigub üle maa, kohtab argipäevas tavakodanikke ja kogub Soome elavatelt kohalikelt ja välismaalastelt nimesid ühisele suurele õnnitluskaardile. Õnnitlus antakse Soome presidendile pidulikult üle iseseisvuspäeval ehk 6. detsembril. 

TÄIENEB PEAGI, TULEKUL VEEL: 

  • Sild Soome ajalukku
  • Rahvusballeti külalisetendused Taanis
  • Hetked –rändnäitus
  • Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture -näyttely
  • Puhesuomi2017
  • Messikeskus tähistab 100-aastast Soomet
  • Sajaaastane Soome - kirjandusvõistlus
  • Sinivalgeid sädelused
  • Saja-aastase käejälg
  • Ainaskii sata
  • Tätoveeritud kunstiteosed
  • Punased roosid 
  • Soome kui saar!
  • Kuldajastu – Strålande tider
  • Minu maastikud
  • DOKKINO: Yhdessä! (ühsekoos
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles