Siseminister soovib Saksamaale luua väljasaatmiskeskused (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa siseminister Thomas de Maizière.
Saksa siseminister Thomas de Maizière. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Saksa siseminister teeb ettepaneku riigi julgeolekukorralduse muutmiseks, mis muu hulgas näeb ette föderaalsete väljasaatmiskeskuste loomist, et lihtsustada eitava vastuse saanud asüülitaotlejate lähteriiki tagasisaatmist.

Siseminister Thomas de Maizière'i ettepanekud, mis ilmusid täna ajalehes Frankfurter Allgemeine Zeitung, on seotud detsembrikuise rünnakuga Berliini jõuluturul.

Valitsus on lubanud uurida, kas 19. detsembri veokirünnakuga seoses oleks vaja muuta seadusi. Ründajaks oli Tuneesiast pärit mees, kes sõitis jõuluturul veoautoga rahva sekka ja tappis 12 inimest. Teo eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS).

Kantsler Angela Merkeli konservatiivsesse erakonda kuuluva siseministri ettepanekud keskenduvad föderaalvõimudele sisejulgeoleku küsimustes suurema võimu andmisele. Praegu on see jagatud föderaalvalitsuse ja 16 liidumaa valitsuste vahel.

Asüülitaotlusele äraütleva vastu saanud migrantide väljasaatmine on praegu liidumaade ülesanne. De Maizière teeb ettepaneku süvendada selles valdkonnas koostööd ja luua föderaalvalitsuse tasandil juhitavad keskused, mis asuksid lennujaamade lähedal ja võimaldaksid tegelda väljasaadetavatega nende Saksamaal viibimise viimastel päevadel või nädalatel.

Siseministril on ka eesmärk tsentraliseerida riigi sisejulgeolekuamet.

Praegu on föderaalsele sisejulgeolekuametile lisaks igal liidumaal oma vastav ametkond. Minister ärgitab arutama, kas ei oleks mõistlik sisejulgeolek täielikult föderaalvõimude kontrollile allutada.

De Maizière soovitab luua Euroopa Liidu tasandil sisserändemehhanismi, mis võimaldaks tulla kiiremini toime suure hulga migrantidega. Tema sõnul tuleks riik hinnata turvaliseks, kui seal on inimlike ja turvaliste vastuvõtutingimustega koht, näiteks rajatised, mille eest hoolitseks osaliselt EL.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles