Venemaa riiklik ideoloogia kujuneb vähemuste arvelt

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komi naine tervitab patriarh Kirilli Komi Vabariigi pealinna Sõktõvkari lennujaamas.
Komi naine tervitab patriarh Kirilli Komi Vabariigi pealinna Sõktõvkari lennujaamas. Foto: Sergei Papšukov/Sputnik/Scanpix

Vene president Vladimir Putin on andnud korralduse alustada tööd riikliku õigusakti kallal, millega määratletaks ühtne vene rahvus. Kriitikud aga kardavad, et seadus võib piirata Venemaa vähemusrahvaste õigusi ja aidata kaasa riikliku ideoloogia kujundamisele.

Putin kiitis mullu 31. oktoobril Astrahanis toimunud rahvustevahelise nõukogu kohtumisel heaks idee «Vene rahvuse seaduse» vastuvõtmisest, mis defineeriks vene rahvuse seaduslikul alusel. Vene keeles on oluline eristus mõiste «русские», mis tähistab etnilist tausta, ning «российский» vahel, mis märgib laiemalt riiklikku kuuluvust.

Rahvusliku ühtsuse päeva eel tehtud ettepaneku kohaselt hakataks kõigi Venemaal elavate inimeste määratlemisel kasutama mõistet «vene rahvus» (российская нация) tavapärase etnilist eristust märkiva «venelase» (русская) ja ülejäänud etniliste rühmade asemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles