Soomlaste uuring: sage saunatamine vähendab meeste dementsuse riski (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome teadlaste uuringust selgub, et sage saunatamine võib vähendada märkimisväärselt dementsuse arenemise riski.
Soome teadlaste uuringust selgub, et sage saunatamine võib vähendada märkimisväärselt dementsuse arenemise riski. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Soomes tehtud ja 20 aastat kestnud uuring on esimene analüüs, mis näitaks seost dementsuse ja saunaskäimise vahel.

Kus mujal kui Soomes saakski keegi teha uuringut, mis võtab 20 aastaks jälgimise alla 2000 neli kuni seitse korda nädalas saunas käivat meest? Ida-Soome Ülikooli korraldatud Kuopio Isheemiatõve ja Südamehaiguste Riskifaktori Uuringus just seda tehtigi. Osalejad jagati kolme gruppi: ühed käisid saunas kord nädalas, teised 2-3 korda ning viimased 4-7 korda.

Tuli välja, et mida sagedamini saunas käidi, seda madalam oli ka dementsuse vormide arenemise risk. Nende seas, kes käisid saunas 4-7 korda, oli risk koguni 66 protsenti ja konkreetselt Alzheimeri tõve arenemise risk 65 protsenti madalam kui vaid kord nädalas saunatajate seas.

Sama uuringu varasemad tulemused on näidanud, et saunaskäimine vähendab ka südame seiskumisest (cardiac arrest) tingitud surma ja südamepuudulikkuse riski ning ka üldist suremust.

Uuringut juhtinud professori Jari Laukkaneni sõnul võib nii sauna südametööd kui ka mälu kaitsva toime taga olla üks ja sama praegu veel tundmatu mehhanism. «Samas on juba ammu näidatud, et südame- ja veresoonkonna tervisel on ka selge mõju ajule. Saunale järgneval heaolu ja lõõgastuse tundel võib olla siin oma roll,» ütles Laukkanen.

Uuring ilmus ajakirjas Age and Ageing.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles