Umarov julgustas moslemeid totaalsõjaks Venemaa vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Doku Umarovi videoläkitusest.
Kaader Doku Umarovi videoläkitusest. Foto: SCANPIX

Venemaa tagaotsituim mees, rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liider Doku Umarov julgustas islamivõitlejaid alustama täiemõõdulist sõda Venemaa vastu.

«Võidelge vaenlasega kõikjal,» ütles Umarov islamivõitlejate veebilehele hunafa.com üles riputatud kaheksaminutilises videoläkituses.

Umarov kutsus korduvalt üles naisi islamiliikumisega ühinema ning julgustas ka väljaspool Põhja-Kaukaasiat elavaid moslemeid vastupanuliikumisega liituma.

«Džihaad on meie kõigi jaoks oluline,» kinnitas talve kamuflaažis Umarov videos lumise metsa taustal. «Vennad, alustage džihaadi Allahi vaenlaste vastu,» lisas Venemaa esivaenlaseks tituleeritud mees.

«Tänapäeval ei pea lapsed oma vanematelt ega naised oma abikaasadelt džihaadi alustamiseks luba küsima,» lisas Umarov, kelle kõrval seisis kaks nooremat võitlejat, kellest ühel oli käes Kalašnikovi automaat ja teisel granaadiheitja.

Umarov võttis vastutuse 24. jaanuaril Moskva Domodedovo lennujaamas korraldatud terroriakti eest, kus lisaks enesetaputerroristile kaotas elu 36 inimest. Tema väitel tegutses ta Allahi nimel ja hulljulge rünnaku eesmärgiks on iseseisva islamiriigi moodustamine Põhja-Kaukaasiasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles