Soomele teevad muret loata riiki jäävad asüülitaotlejad

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Soome väikelinna Tornio kaudu Rootsist Soome saabunud migrandid 2015. aasta sügisel.
Põhja-Soome väikelinna Tornio kaudu Rootsist Soome saabunud migrandid 2015. aasta sügisel. Foto: PANU POHJOLA/AFP/Scanpix

Soome migratsiooniameti hinnangul saavad sel aastal oma asüülitaotlusele eitava vastuse umbes tuhat inimest kuus ehk ühtekokku 12 000 inimest. Pärast seda peavad Soome ametivõimud veenma neid vabatahtlikult kodumaale naasma. Kui see ei õnnestu, tuleb kasutada sunnimeetmeid. Kõige levinum on aga stsenaarium, et need inimesed lihtsalt kaovad enne tagasisaatmist ja jäävad ebaseaduslikult Soome edasi.

Tegemist on valdavalt inimestega, kes saabusid Soome 2015. aasta sügisel ja migratsiooniametilt saadud eitava vastuse kohtusse andnud. Kui need inimesed saavad nüüd ka kohtult negatiivse otsuse, siis see enam edasi kaebamisele ei kuulu. Järgmine samm saab olla vaid riigist lahkumine.

«Me ei saa enam sinisilmselt öelda, et meie julgeolekuolukord on endine,» ütles siseministeeriumi kantsler Päivi Nerg intervjuus Soome päevalehele Helsingin Sanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles