Aasta 2017: Venemaa ja populismi uuestisünd (1)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Migrandikriisi lõppu ei paista. Lääneriikide demokraatia vangub. Venemaa ja Hiina üritavad end rohkem kehtestada. Ennustused alanud aasta maailmapoliitika trendide kohta ei kõla julgustavalt. 

Ameerika Ühendriikide ja Euroopa suhete edendamisele pühendunud mõttekoda German Marshall Fund avaldas alanud aasta puhul uue ennustuse, mida võiks maailm aastal 2017 oodata. Nagu autorid tõdevad, ollakse tavaliselt aasta alguses optimistlikud – seekord aga mitte eriti. 

«Mitte ükski meie ekspertidest ei näe uusi positiivseid suundumusi,» teatavad analüütikud sissejuhatuses. Nende ennustuse järgi ei suuda Euroopa lahendada mitte ühtegi oma suurprobleemi, kuni pole leitud lahendust kõigi hädade peapõhjusele – kroonilisele eurokriisile. Eesootavad valimised Saksamaal ei lihtsusta olukorda ning vähendavad Berliini mõjuvõimu probleemidega tegelemisel. Unustada ei tohi ka Brexitit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles