Fentanüül hävitab ravimisõltuvuses Ühendriike

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta aprillis suri popstaar Prince fentanüüli üledoosi. Tõenäoliselt ta ei teadnud, mis ainet sissevõetud tabletid sisaldasid.
Eelmise aasta aprillis suri popstaar Prince fentanüüli üledoosi. Tõenäoliselt ta ei teadnud, mis ainet sissevõetud tabletid sisaldasid. Foto: Chris O'Meara/AP/Scanpix

Maailma šokeeris mullu kevadel popstaar Prince’i ootamatu surm, kuid veelgi põrutavamalt mõjus hilisem lahanguaruanne, mille järgi oli põhjuseks sünteetilise opioidi fentanüüli üledoos.

USAs sureb nüüd opioidide üledoosi tõttu 91 inimest päevas ning meedikud ja eksperdid nimetavad riigis kontrolli alt väljunud olukorda epideemiaks.

Tõenäoliselt ei soovinud 57-aastaselt surnud Prince end tappa, vaid kroonilist valu leevendada. Temasarnaseid opioide sisaldavate valuvaigistite sõltlasi on USAs umbes kaks miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles