Tuneesia elab tagasi pöörduvate pühasõdalaste kartuses

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühasõdalaste tagasipöördumise vastu protesteerivad meeleavaldajad kuu algul Tunises plakatiga: 'Angela Merkel, Tuneesia ei ole Saksamaa prügimägi.'
Pühasõdalaste tagasipöördumise vastu protesteerivad meeleavaldajad kuu algul Tunises plakatiga: 'Angela Merkel, Tuneesia ei ole Saksamaa prügimägi.' Foto: ZOUBEIR SOUISSI/REUTERS/Scanpix

Mullu 19. detsembri õhtul sai Berliinis jõuluturul korraldatud veokirünnakus surma 12 ja viga 48 inimest. Veoki roolis oli 24-aastane tuneeslane Anis Amri. Samuti oli tuneeslane möödunud aasta juulis Prantsuse kuurortlinnas Nice’is samalaadse terrorirünnaku korraldanud 31-aastane Prantsuse kodanik Mohamed Lahouaiej­-Bouhlel. Veokiga rannapromenaadil rahva sekka sõites tappis ta 86 inimest, sealhulgas kaks Eesti kodanikku.

Tuneeslaste sõnul tähendas 2011. aasta revolutsioon ja demokraatlike institutsioonide rajamine džihadistide jaoks seda, et nad said järksu palju vabamalt organiseeruda, ringi liikuda ja infot vahetada, kirjutas USA välispoliitikaajakirjas Foreign Policy Tuneesias koha peal käinud endine Newsweeki reporter Christian Caryl. Näiteks avanes seejärel võimalus jälgida satelliitpildi vahendusel ilma igasuguste piiranguteta Lähis-Ida ultraradikaalsete imaamide jutlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles