Baltimaad kutsusid Saksa pressi loobuma NSVLi järglasriikide tiitlist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näited Nõukogude punapropagandast Helir-Valdor Seederi erakogus.
Näited Nõukogude punapropagandast Helir-Valdor Seederi erakogus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti, Läti ja Leedu suursaadikud Berliinis kutsusid Saksamaa ajakirjandust loobuma viitamast Balti riikidele kui Nõukogude Liidu järglasriikidele.

Pöördumine oli ajendatud Saksa uudisteportaali Zeit Online kolumnist «Nõukogude pärand», teatas Leedu välisministeeriumi esindaja. Ministeeriumi kinnitusel aktsepteeris portaal pöördumises esitatud palvet loobuda sellisest, rahvusvahelise õiguse seisukohalt ebakorrektsest, kontseptsioonist.

Balti riikide saadikud märkisid oma kirjas Saksa uudisteportaalile, et Eesti, Läti ja Leedu ei ühinenud Nõukogude Liiduga vabatahtlikult, vaid nad okupeeriti ja annekteeriti ning enamus Lääne demokraatiaid, sealhulgas ka Saksamaa, ei tunnustanud kunagi Nõukogude okupatsiooni Balti riikides.

Saadikute pöördumises lisati, et Balti riigid mitte ei alustanud pärast Nõukogude Liidu lagunemist uute riikidena, vaid taastasid õigusjärgluse alusel oma riikluse, mille Nõukogude võim oli vahepeal kaotanud. Seepärast ei ole ka Balti riigid Nõukogude Liidu järglased ning seepärast ei saa neid ka poliitiliselt nimetada endisteks nõukogude vabariikideks, märkisid Eesti, Läti ja Leedu suursaadik oma kirjas Zeit Online'ile.

Kirjale on alla kirjutanud leedu suursaadik Deividas Matulonis, Läti suursaadik Elita Kuzma ja Eesti suursaadik Mart Laanemäe.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova ütles Postimehele, et kirja mõte ei seisne selles, nagu palutaks lõpetada Balti riikide «endisteks liiduvabariikideks» nimetamine.

«Termin, millele antud kontekstis tähelepanu osutatakse ja mida palutakse mitte kasutada, on «Nachfolgestaaten der Sowjetunion», mis sisaldab viidet sellele, et Balti riigid oleksid justkui Nõukogude Liidu õigusjärgsed. Eesti keeles tähendaks see «Nõukogude Liidu järglasriiki». See on sisuliselt vale termin, millele ka antud kirjas tähelepanu juhitakse,» lausus ta.

Eesti NSV järglasriik on mõiste, mida kasutavad praeguse Eesti Vabariigi kohta need, kes leiavad, et 1991. aastal ei taastatud 1918. aastal loodud Eesti Vabariiki, vaid loodi uus riik, millel puudub õigusjärglus 1918. aastal loodud Eesti Vabariigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles