Mida arvab Prantsusmaa uus president Venemaast (9)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendid François Hollande ja Vladimir Putin.
Presidendid François Hollande ja Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Euroopa seisab silmitsi suurte valimiste aastaga – uut riigipead otsivad nii Saksamaa, Holland kui ka Prantsusmaa. Pole selge, kas maailmajao juba praegugi väga mitmetine suhtumine Venemaasse ja Moskva-vastastesse sanktsioonidesse võiks ühtlustuda.

Prantsusmaa presidendikandidaatide põhjal näib, et oodata on suhete soojenemist. «Vladimir Putin võidab Prantsusmaa valimised,» pealkirjastas Bloomberg Prantsusmaa tulevikuvõimalusi käsitleva artikli.

Hiljemalt 7. maiks – mil vajaduse korral toimub valimiste teine voor – on selge, kes haarab Pariisis võimuohjad. Selgub ka see, kas võitja hakkab seni sõnades väljendatud suhtumist Venemaasse tegudega kinnitama.

François Fillon

Vabariiklaste presidendikandidaat, eelvoorudes nii ekspresident Nicolas Sarkozy kui ka suursoosik Alain Juppé seljatanud François Fillon pole teinud oma Vene-sõbralikest vaadetest saladust. Ehkki ta on lükanud korduvalt tagasi jutud, nagu oleks ta Putini sõber.

«Ma arvan, et lääs on teinud pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist Venemaaga asju ajades hiiglaslikke vigu,» vahendab Politico prantslase väljaöeldut möödunud aastal Ameerika-Euroopa pressiklubis Pariisis. Tema sõnutsi on just lääneriikide vead viinud asjade praeguse seisuni ning Euroopa on osaliselt ise selle olukorra provotseerinud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles