Jaapanis sooritatakse vähim tulirelvakuritegusid maailmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvas ja kolme inimese haavamises kahtlustatud Yasuhide Mizobata sooritas augustis pärast vastasseisu politseiga enesetapu.
Mõrvas ja kolme inimese haavamises kahtlustatud Yasuhide Mizobata sooritas augustis pärast vastasseisu politseiga enesetapu. Foto: KYODO/REUTERS

Jaapanis sooritatakse kõige vähem tulirelvakuritegusid maailmas, kirjutas reedel Briti ringhäälingukompanii BBC.

2014. aastal hukkus saareriigis tulirelvade läbi kuus inimest. USA-s oli see näitaja aga 33 599.

Jaapanis tuleb relvaloa jaoks läbida ühepäevane kursus, mis päädib kirjaliku eksami ning eksamiga lasketiirus, mille tabavusprotsent peab olema vähemalt 95 protsenti.

Samuti tuleb relvataotlejal läbida vaimse tervise kontroll ning uimastikontroll. Lisaks uurib relvataotlejate tausta politsei, kes tuvastab võimalikud sidemed äärmusrühmitustega, sealjuures läbivad sama kontrolli taotleja sugulased ja kolleegid. Politseil on ulatuslik pädevus relvataotlusi tagasi lükata ning neid otsida ja konfiskeerida.

Käsirelvad on Jaapanis keelatud, lubatud on ainult haavli- ja õhupüssid.

Jaapanis igas prefektuuris on lubatud kolm relvapoodi. Kokku on riigis prefektuure 40.

Uusi padruneid võib osta ainult kasutatud ostetud padrunite tagastamisel.

Politseid peab teavitama oma relva ning laskemoona asukohast ning need peavad olema luku taga.

Enamik massimõrvu korraldatakse Jaapanis nugadega.

"Jaapan on esimene riik maailmas, kus kehtestati relvaseadused," ütles tulirelvavastase organisatsiooni Action on Armed Violence tegevdirektor Iain Overton.

Ametlikel andmetel omab Jaapanis tulirelva 0,6 inimest sajast.

Samuti kasutab Jaapani politsei väga harva vägivalda ning rõhku pannakse võitluskunstidele - peaaegu kõik korrakaitsjad omavad musta vööd judos.

"Reaktsioon vägivallale ei ole iialgi vägivald, eesmärk on alati selle deeskaleerimine. Jaapani politsei tulistas (2015. aastal) kokku kuus lasku," sõnas ajakirjanik Anthony Berteaux. "Enamik Jaapani politseinikke kasutab suuri magamismatte. Nad rullivad vägivaldse või purjus isiku (selle sisse) nagu väikse burrito ning kannavad ta tagasi jaoskonda," sõnas ta.

Overtoni sõnul on antud meetod vastandlik USA mudelile, mille eesmärk on "politsei militariseerimine".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles