USA suursaadik Kanadas astub tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruce Heyman ja Vicki Heyman.
Bruce Heyman ja Vicki Heyman. Foto: CHRIS KLEPONIS/AFP

USA suursaadik Kanadas teatas reedel oma tagasiastumisest; temast sai esimene diplomaat, kes järgis tulevase presidendi Donald Trumpi nõuet, et poliitiliselt nimetatud suursaadikud inauguratsioonipäevaks oma ameti maha paneksid.

"Nagu nõutud, astun ma USA suursaadiku kohalt Kanadas tagasi, otsus jõustub 20. jaanuaril," kirjutas Twitteris lahkuva presidendi Barack Obama lähedane liitlane Bruce Heyman.

The New York Times kirjutas neljapäeval, et Trumpi siirdemeeskond on andnud välja üldise korralduse, mis nõuab poliitiliselt nimetatud suursaadikute (erinevalt karjääridiplomaatidest) lahkumist oma ametikohtadelt inauguratsioonipäevaks 20. jaanuaril. Leht viitas informeeritud allikale.

Poliitiliselt nimetatud saadikud on sageli lähedased neid määranud presidendile. Varem on neil sageli võimaldatud jääda ametisse nädalateks või kuudeks pärast presidendi ametiaja lõppu, kirjutas Times. Trumpi samm teeb sellele pretsedendile lõpu.

Heyman, kes on Ottawas töötanud 2014. aasta aprillist, oli varem ametis Goldman Sachsis ja panustas palju Obama 2008. ja 2012. aasta kampaaniatesse.

Trumpi otsus tähendab, et USA võib jääda suursaadikuta tähtsates riikides mitmeteks kuudeks. See ametikoht vajab senati kinnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles