Türgi peaminister saabus visiidile Iraaki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Binali Yıldırım ja tema Iraagi ametivendHaider al-Abadi
Türgi peaminister Binali Yıldırım ja tema Iraagi ametivendHaider al-Abadi Foto: Hakan Goktepe/AFP/Scanpix

Türgi peaminister saabus esimesele visiidile Iraaki pärast Bagdadi ja Ankara vahel puhkenud tüli Türgi sõdurite üle Põhja-Iraagis.

Binali Yıldırımi kaks päeva kestva visiidi üksikasju avalikustatud ei ole. Türgi suursaadiku Faruk Kaymakcı sõnul avab külastus uue peatüki Türgi-Iraagi suhetes.

Yıldırımi visiidi ajal arutatakse võitlust ISISe vastu ning Kurdistani Tööpartei (PKK) küsimust, teatas Ankara. PKK terroriaktid Türgis on lähtunud sagedasti Iraagi territooriumilt.

Umbes 500 Türgi sõduri kohalolu Bashiqa regioonis on pingestanud suhteid Bagdadi ja Ankara vahel alates eelmisest aastast.

Bagdadi väitel rikuvad Türgi sõdurid Iraagi suveräänsust. Türgi väitel palusid Iraagi väed neilt abi ja on ignoreerinud üleskutseid territooriumilt lahkuda. Türgi sõdurid õpetavad välja sunnivõitlejaid ning kurdivägesid, mis on otsinud suuremat autonoomsust Bagdadi šiiavalitsuselt.

Bashiqa asub kirdes Mosuli linnast.

Iraagi valitsusväed asusid liitlastega 17. oktoobril operatsiooni Mosuli tagasivallutamiseks Islamiriigi käest. Ankara nõuab, et operatsioonidesse kaasatakse ka Türgi väed. Bagdad on nõudmise tagasi lükanud.

Türgi sõdurite kohalolu tõi eelmisel aastal kaasa sõnasõja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ning Iraagi peaministri Haider al-Abadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles