VAATA: nii algas Soomes juubeliaasta 2017

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome juubeliaasta avakontserdi peaesineja oli Darude.
Soome juubeliaasta avakontserdi peaesineja oli Darude. Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Kui traditsioonilselt tervitatakse Helsingis uusaasta saabumist Senati väljakul ja maamärgina tuntud lumivalgete kuplitega toomkiriku treppidel, siis alanud juubeliaasta pidustused toodi Helsingi peatänavale, mis kannab marssal Mannerheimi nime.

Tipphetkel oli jahedusest hoolimata kontserti nautimas enam kui 100 000 inimest. Aasta ja iseseisvuse uus sajand vahetusid erakordselt tempokalt ja paljulubavalt. Paljude lemmikartistide oli kaks, keda iseäranis oodati. Neist üks oli Ville Virtanen (41), keda aga nii Soome kui ka maailma muusikapublik tunneb paremini kui DJ Darude.

Oma youtube-kanalile on Darude postitanud ka järgneva video ajaloolisest aastavahetusest. Video saatesõnades tunnistab Virtanen, et on siiralt liigutunud kohale tulnud rahva hulgast ja on tänulik, et Soome 100 "avapaugutajaks" paluti just teda. "See on tõeline au! Ma mäletan seda ööd kogu oma ülejäänud elu❤"

Omamoodi juubeliaasta on alanud ka Darudele, kes oma tänase muusikaga tegi läbimurde täpselt 20 aastat tagasi ehk aastal 1997.

Soome muusikariigina taas võimsalt maailmakaardile kandnund Saara Aalto oli samuti üks oodatud esinejaid juubeliaasta peol. Oulust pärit 29-aastane Saara Aalto tuli laiemalt tuntuks läinud sügisel, mil osales Suur-Britannia talendisaates The X-factor ning jäi finaalisaates siiski teisele kohale. Tänaseks on lauljataril taskus kaks plaadistamislepingut ning kohe pärast esinemest lendaski Saara taas Londonis asuvasse stuudiosse salvestama. Ent aastavahetuse kontserdile tuli temagi ja otse loomulikult oli publiku hulgas neid, kes ta oma telefoniga videosse võtsid. Siin on neist üks:

Ilutulestik ja raketi kuuluvad tänapäeval samuti peo tipphetkede hulka. Soomes on rakettide müük ja kasutamine väga täpselt reglementeeritud.

  • Muuhulgas tohib rakette tulistada vaid aastavahetuse ajal ning vahemikus kell 18-02.
  • Paljudes Soome linnades on keelatud kesklinnas oma ilutulestiku korraldamine.
  • Avalikes kohtade ja eriti rahvarohketes kohtades ei tohi samuti oma rakette kasutada.

Nii ongi kõige mõnusam ilutulestikku vaadat mõnusalt helindatud video vahendusel. Aastavahetuse saluut Helsingi kesklinnas paikneva Töölö lahe kohal nägi välja selline:

Enam kui kuus tundi kestnud kontserdist saab paremaid palasid vaadata ka Soome rahvusringhäälingu teemaportaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles