Soome kaalub kaitsemaksu kehtestamist

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostutehing Soome õhuvägede praeguse 64 F/A-18-tüüpi hävitaja muretsemiseks  tehti 1992. aastal, valmis ehitati need järgneva kümne aasta jooksul.
Ostutehing Soome õhuvägede praeguse 64 F/A-18-tüüpi hävitaja muretsemiseks tehti 1992. aastal, valmis ehitati need järgneva kümne aasta jooksul. Foto: Sipa USA/DoD/Scanpix

Detsembri lõpus arutasid Soome parteijuhid suletud uste taga, kust leida raha uute sõjalaevade ja hävitajate ostuks. Üks võimalustest on kehtestada ajutine kaitsemaks, kirjutas päevaleht Helsingin Sanomat.

Paar päeva enne jõule korraldas Soome peaminister Juha Sipilä kohtumise, kus teemaks riigi kaitsekulutused. Kuna tegemist on pikaajalise investeeringuga, mis tähendab riigile suurte summade väljakäimist, on Sipiläl vaja saavutada kõigi parteide toetus. Laua ümber sooviti näha kõiki kaheksat erakonnajuhti, kaasa arvatud opositsiooniparteide esindajaid. Peaaegu kõik ka osalesid, välja arvatud Põlissoomlaste esimees Timo Soini, keda asendas erakonna parlamendifraktsiooni juht Sampo Terho.

Soome merevägi on juba ammu ette valmistanud nelja uue korvett-tüüpi sõjalaeva hanget, mis läheks maksma 1,2 miljardit eurot. Raha eraldamine on kavas alates 2019. aastast. Lisaks planeeritakse välja vahetada Soome vananevad F/A-18 Hornet-tüüpi hävitajad ning seda kulu hinnatakse seitsmele kuni kümnele miljardile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles