Pildid: Bangladeshi «puumees» sai oma käed tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abul Bajandar oma lapsega.
Abul Bajandar oma lapsega. Foto: AFP/SCANPIX

27-aastase Bangladeshi mehe Abul Bajandari elu muutus kardinaalselt – varem «puumeheks» hüütud Bajandar läbis terve hulga operatsioone ning võib nüüd naasta oma abikaasa- ja isarolli juurde.

Bajandar põdes haruldast haigust, mille tagajärjel tema käed paakusid ning ajasid välja puuoksi meenutavaid harusid. Mees kannatas selle all aastaid, enne kui mullu veebruaris võtsid kirurgid ta oma hoole alla.

Alates sellest hetkest on tema käte taastamiseks tehtud kokku 16 operatsiooni – ning enne tema kojulaskmist võetakse ette veel mõned. Dhaka meditsiinikolledži haigla plastilise kirurgia juht Samanta Lal Sen ütles, et mees on praegu väga heas vormis ning võib juba omaenda kätega süüa ja kirjutada. Järelejäänud protseduurid olevat tema sõnul rohkem ilueesmärgiga.

Bajandar enne...                                                                        
Bajandar enne...                                                                        Foto: AFP/SCANPIX

Bajandari vaevanud üliharuldane haigus kannab nime epidermodysplasia verruciformis. Esimest korda täheldas ta seda kümneaastaselt, veidi hiljem ei saanud mees enam jätkata rikšajuhina. Ühtlasi muutus ta äkitselt rahvusvaheliseks staariks.

... ja pärast operatsiooni.                                                           
... ja pärast operatsiooni.                                                           Foto: AFP/SCANPIX

Enne operatsiooni ei suutnud Bajandar omal käel ei süüa, juua, pesta hambaid ega käia duši all. Ainuke asi, millega ta hakkama sai, oli oma kaela sügamine. «Ma tahan elada normaalse inimese elu. Tahan hoida korralikult oma tütart ja teda emmata,» lausus mees eelmisel aastal. 

Fotod: AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles