Tšehhi valitsus tahab anda kodanikele loa tappa terroriste (9)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsirelvad
Käsirelvad Foto: ERIC THAYER/REUTERS/SCANPIX

Paar kuud tagasi teatas Tšehhi president Miloš Zeman, et tšehhid peaksid end relvastama «superholokausti» vastu, mida panevad toime moslemiterroristid ning tšehhid asusidki endale relvi ostma.

Samas on teada, et kümne miljoni elanikuga Tšehhis on ainult 4000 moslemit, kelle arvates on nad tembeldatud terroristideks, keda nad tegelikult ei ole, edastab The Independent.

Tšehhi president Miloš Zeman
Tšehhi president Miloš Zeman Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Tšehhi siseministeerium algatas plaani, millega tahetakse põhiseadusse sisse viia muudatus, mis lubaks kodanikel kasutada terroristide vastu relvi. Selle pooldajate sõnul kaitseksid kodanikud end ise juhtudel, mil politsei ei jõua piisavalt kiiresti või ei saa minna sündmuspaika.

Tšehhi parlament peab selle seadusemuudatusega nõus olema, et see seadusena jõustuks. Parlamendihääletus selles küsimuses peaks toimuma lähikuudel.

Tšehhis on Euroopa ühed liberaalsemad relvaseadused, seal on umbes 800 000 registreeritud tulirelva ja 300 000 inimesel on relvaluba.

Tšehhis on relvaloa taotlemine võrdlemisi kerge: peab olema täiskasvanu ehk 21-aastane, tuleb teha laskmiseksam ja ei tohi olla kohtulikult karistatud.

Tšehhidel on õigus kasutada isiklikku relva oma vara kaitsmisel või elule kallalekippumise korral, kuid hiljem on vaja siiski tõestada, et hädaoht oli reaalne.

Tšehhi on teiste Euroopa riikide seas relvade kerge lubamisega nagu valge vares, sest relvaintsidentide tõttu on teistes riikides relvaseadusi karmistatud.

2015. aasta Pariisi rünnakute järel avaldasid Prantsuse võimud Euroopa Liidu juhtidele survet, et kodanikele tuleks relvade kättesaamine veelgi keerulisemaks muuta.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku keelata eraisikutele näiteks militaarkasutuses olevate relvade nagu Kalašnikovid ja AR-15 müük. Mis puudutab laskemoona, siis tohiks eraisikutel olla 20 või vähem padrunit.

Tšehhi võimud on nende relvapiirangute vastu, kuna nende arvates takistavad need riigil end sisemiselt kaitsta ja tsiviilelanikke rünnakuteks välja õpetada. Militaarkasutuses olevate relvade keelamine tsiviilelanikele toob kaasa relvade musta turu, kus relvamüüki võivad kontrollida terroristid.

Euroopa Liit teatas, et liikmesriikidel on aega 15 kuud, et kehtestada uued relvaseadused. Selles peaks olema, et militaarrelvade müük tsiviilisikutele on keelatud ning relva osta tahtvad isikud peavad läbima psühholoogilised uuringud. Kui keegi relvasoovijatest ei läbi vastavaid uuringuid ja taustakontrolli, siis pannakse tema kohta info rahvusvahelisse andmebaasi, et ta ei saaks mõnes teises riigis relva osta.

Tšehhi on ainus riik Euroopas, mis on karmimate relvaseaduste ja kontrolli vastu. Ka Luxemburg on selle vastu, kuid põhjendusel, et nad on väike riik ja ohte vähe.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles