Moskvas suri Suhhoi lennukite peakonstruktor Simonov

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ründelennukid SU-24 ja pommituslennukid SU-34, hävituslennukid SU-27 ja MACH-2 ning MIG-29 Moskva kohal.
Ründelennukid SU-24 ja pommituslennukid SU-34, hävituslennukid SU-27 ja MACH-2 ning MIG-29 Moskva kohal. Foto: SCANPIX

Täna suri Moskvas pärast rasket haigust lennukite konstrueerimisbüroo Suhhoi peakonstruktor Mihhail Simonov (81).

Simonovi juhtimise all valminud Suhhoi lennukid said Vene lennuväe oluliseks osaks, ka mängisid need tähtsat rolli relvaekspordis, vahendas lenta.ru.

Tema juhtimise all valmisid büroos hävituslennukid SU-27, SU-30, SU-33 ja pommituslennuk SU-34 ning sportlennukid SU-26, SU-26M, SU-29, SU-31 ja SU-49.

Hävituslennukist SU-27 sai enimmüüduim sõjalennuk Nõukogude-järgsel perioodil. Selle erinevad modifikatsioonid on tootmises tänaseni.

1990ndatel ehitati esimest korda riigis valmis negatiivse noolsusega tiibadega lennuk SU-47 Berkut. Konstrueerimisbüroo esindaja kinnitusel oli tegemist «eksperimentaalse objektiga järgmise põlvkonna hävituslennukite väljatöötamiseks».

Simonov oli sündinud 19. oktoobril 1929. aastal Doni-äärses Rostovis. Aastal 1954 lõpetas ta Kaasani lennundusinstituudi ja töötas seejärel seal laboratooriumi juhina ning õppejõuna. Aastal 1959 rajas ta instituudi juurde sportlennukite konstrueerimisbüroo.

Suhhoisse läks ta tööle 1970. aastal ja oli seal ametis 1979. aastani. Aastatel 1979-1983 oli ta lennukitööstuse ministri asetäitja. Pärast seda asus ta peakonstruktori ametikohale Suhhoi konstrueerimisbüroosse.

Oma töö eest oli ta saanud mitmeid riiklikke autasusid. 1998. aastal anti talle aunimetus Inimene-legend kosmoselennunduse tööstuses.

Simonov oli tehnikateaduse doktor ja Moskva lennundusinstituudi professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles