Hiina lennukikandja sisenes Taiwani väina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lennukikandja Liaoning.
Hiina lennukikandja Liaoning. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Hiina ainus lennukikandja Liaoning sisenes täna Taiwani väina, teatas saareriigi kaitseministeerium.

Liaoning pole sisenenud Taiwani vetesse, kuid sisenes kohaliku aja järgi kell 7 (Eesti aeg kell 1 öösel) alale, mida katab saareriigi õhutõrje, öeldi ministeeriumi teates.

«See seilab Taiwani väina keskjoonest läänes põhjasuunda,» lisati.

Taiwani meedia teatel saadeti eile öösel lennukikandjagruppi vaatlema hävituslennukid F-16.

Kaitseministeerium seda väidet ei kinnitanud. Samas rõhutas amet, et sõjavägi jälgib olukorda ning ärgitab Taiwani rahvast olema rahulik.

Liaoning on oma esimesel õppusel Vaiksel ookeanil ning detsembris möödus lennukikandja ka Taiwani lõunaosast.

Ekspertide sõnul on endise Nõukogude Liidu ajal ehitatud ja Ukrainalt ostetud Liaoningi samm pigem sümboolne ega kujuta tõelist ohtu.

Hiina sammu nähakse jõu näitamise püüdlusena ajal, mil pooltevahelised pinged tõusevad. Kesk-Ameerikas viibiv Taiwani president Tsai Ing-wen tegi nädalavahetusel vahepeatuse Ühendriikides, hoolimata Pekingi vastuseisust. Seal kohtus Tsai vabariiklasest senaatori Ted Cruziga.

Hiina peab Taiwani endale kuuluvaks ning Peking oli väga ärritunud, kui Tsai ja USA presidendiks valitud Donald Trump pidasid detsembris pretsedenditu telefonikõne. Sestpeale sagenesid Hiina sõjaõppused saare lähistel.

Kuigi USA-l ja Taiwanil pole ametlikke diplomaatilisi suhteid, on Ühendriigid Taiwani mõjuvõimsaim liitlane ja peamine relvatarnija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles