Prantsuse konservatiivid lubavad sisserände ohjeldamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Fillon.
François Fillon. Foto: EPA / Sebastien Nogier

Prantsusmaa konservatiivide kandidaat François Fillon toetab väljastpoolt Euroopat saabuvatele sisserändajatele ülempiiri kehtestamist ja piirikontrolli tugevdamist pea samal moel nagu tema vastaskandidaat Marine Le Pen, kirjutab Yle.

Filloni sõnul on Prantsusmaa helde, kuid samas on sel õigus valida, keda riiki lasta ja keda mitte.

Fillon ütles, et parlament peab kehtestama sisserändajatele aasta piirmäärad, mis põhinevad Prantsusmaa vajadustel ja huvidel ning samuti tegelikul võimel migrante ühiskonda sulandada ja mitte soovunelmatel.

"Meil on kuus miljonit töötut ja pea üheksa miljonit vaest," ütles Fillon. Fillon nõuab ühtlasi turvapaigataotlejate avalduste kiiremat käsitlemist ja riigis viibivate migrantide sotsiaaltoetuste kärpimist.

Filloni hinnangul tuleb paratamatult uuendada Euroopas vaba liikumist reguleerivat Schengeni lepingut ning kohandada see tegelikele vajadustele ja praegusele olukorrale vastavaks. Samuti tuleb tugevdada Prantsusmaa piirivalvet.

Migratsioon ja julgeolek on kevadel korraldatavate valimiste peateemasid ning Fillon ja Le Pen räägivad nendel teemadel üsna sama juttu.

Le Pen on lubanud otsustavaid piiranguid sisserände vähendamiseks, migrantide sotsiaalhüvitiste kärpeid ja jõulisi võtteid võitluses islamiäärmuslastega. Le Pen teatas möödunud nädalal, et hakkab tegema kampaaniat Euroopa Liidust lahkumise toetuseks, kui Brüssel ei kavatse taastada liikmesriikide kontrolli muu hulgas sisserände ja oma majanduspoliitika üle.

Immigratsiooni- ja EL-i vaenulik Rahvusrinne kogus mullu oktoobris kohalike omavalitsuste valimistel 27 protsenti häältest.

Prantsuse vasakpoolsete presidendikandidaadid Manuel Valls ja Vincent Peillon loodavad võita nominatsiooni riskantse strateegia - Euroopa Liidu päästmisega. Valls ja Peillon tulid teisipäeval välja valimisplatvormidega, milles lubatakse ühtsust ja sallivust, vastandudes sellega paremäärmuslaste kandidaadi Marine Le Peni immigratsiooni- ja EL-ivastasele kampaaniale.

Arvamusuuringute põhjal ei tule aga kummalgi presidendivalimiste teises voorus kaasa rääkida, sinna jõuavad küsitluste andmetel Le Pen ja konservatiivide kandidaat François Fillon.

Prantsuse presidendivalimiste esimene voor toimub 23. aprilli ja teine 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles