Suri Vene keskkonnaliikumise isa Aleksei Jablokov

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Jablokov.
Aleksei Jablokov. Foto: Shemetov Maxim/COVI/Scanpix

Vene juhtiv keskkonnaaktivist ja Venemaa Greenpeace'i asutaja Aleksei Jablokov suri teisipäeval Moskvas 83 aasta vanuses, teatas eile Vene Teaduste Akadeemia.

Nõukogude perioodil merebioloogiat õppinud Jablokov hakkas perestroika ajal juhtima keskkonnakampaaniaid ning tegutses nõuandjana nii valitsuse juures kui vabaühendustes.

Maineka teadlasena on ta kirjutanud mitu raamatut - nii teaduslikke käsitlusi kui lasteraamatuid. Tema asutas ka Venemaa esimese roheliste partei.

Kõrgest east ja kehvast tervisest hoolimata jätkas ta keskkonnakampaaniate toetamist ka siis, kui igasugune aktivism muutus Venemaal poliitiliselt ohtlikuks ja president Vladimir Putini viimase ametiaja seadused hakkasid ahistama vabaühenduste tegevust.

Enne keskkonnapoliitikasse sukeldumist uuris Jablokov vaalu ja delfiine ning jäi ka aktivistina alati teadlaseks, märkis teaduste akadeemia avalduses.

Jablokov valiti Nõukogude Liidu esimesse vabalt valitud parlamenti, kus ta juhtis 1989. kuni 1991. aastani keskkonnakomisjoni. Hiljem töötas ta president Boriss Jeltsini keskkonnanõunikuna.

Aastal 1989 asutas Jablokov Nõukogude Liidu Greenpeace'i haru, millest kolm aastat hiljem sai Venemaa Greenpeace. Venemaa aktivistid peavad Jablokovi kohaliku keskkonnaliikumise isaks.

Jablokov asutas 2005. aastal erakonna Venemaa Roheliste Liit, kuid selle eluiga jäi lühikeseks, sest varsti ühineti opositisoonierakonnaga Jabloko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles