Venemaa dekriminaliseerib «traditsioonide kaitseks» koduvägivalla (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Mizulina duumaistungil.
Jelena Mizulina duumaistungil. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Eelnõu eesmärgiga dekriminaliseerida koduvägivald, et säilitada «vanemliku autoriteedi traditsiooni», läbis Vene riigiduumas esimese hääletuse, vahendab Independent.

Ülikonservatiivne duumasaadik Jelena Mizulina, kes on naiste- ja pereõiguse komitee juht, tegi ettepaneku eemaldada Vene kriminaalkoodeksist koduvägivalla punkt. Selle rahuldamisel ei saa ohvrid enam seaduslikel alustel süüdistusi esitada.

«Traditsioonilises vene kultuuris on laste ja vanemate suhe olnud rajatud vanemate autoriteedile,» sõnas Mizulina duumaistungil. «Seadused peaks seda traditsiooni toetama.»

Ettepanekut toetas kokku 368 duumasaadikut, vastu oli vaid üks rahvaesindaja.

Eelmise aasta juulis algatas president Vladimir Putin eelnõu, mille kohaselt koduvägivald kriminaliseeriti esimest korda Venemaa ajaloos. Mizulina ja tema toetajad on seaduse vastu häälekalt protesteerinud.

«Pereliikmete vastu toime pandud vägivald peaks olema halduskohtu pärusmaa. Te ei tahaks ju, et inimesed kõrvakiilu eest kaheks aastaks vangi saadetaks ja kogu eluks kriminaaliks kuulutataks,» põhjendas Mizulina.

Otsus on leidnud tugevat vastuseisu naisõiguslaste seas, kes usuvad, et see muudab koduvägivalla ohvrid veelgi haavatavamaks.

«Need seadusandjad usuvad, et kodustele türannidele on trahvid sobivamad kui kriminaalne karistus,» sõnas aktivist Aljona Popova.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles