Serbia peatas Kosovo suunas saadetud propagandarongi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongi külgedele on paarikümnes erinevas keeles kirjutatud "Kosovo kuulub Serbiale".
Rongi külgedele on paarikümnes erinevas keeles kirjutatud "Kosovo kuulub Serbiale". Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

Serbia võimud teatasid laupäeva õhtul, et peatasid Kosovo põhjaossa suunduma pidanud propagandarongi.

Serbia lähetas laupäeval serblaste enamusega Kosovo põhjaossa rongi, hoolimata Kosovo keskvalitsuse protestidest, milles nimetati seda sammu provokatsiooniks ja suveräänsuse agressiivseks rikkumiseks.

Serbia peaminister Aleksandar Vucic ütles, et andis käsu rongi peatamiseks "vältimaks konflikti ja säästmaks inimelusid".

Serbia ametiisikud saatsid laupäeval teele Venemaal valmistatud rongi, mis oli ehitud Serbia lippudega, kirikute, kloostrite ja keskaegsete linnade piltidega ning 20 maailma keeles kirjadega "Kosovo kuulub Serbiale".

Serbia endine provints Kosovo kuulutas end 2008. aastal iseseisvaks, kuid Belgrad ei ole lahkulöömist tunnustanud ning üritab säilitada oma mõju Kosovo põhjaosale, kus elab suurem osa serblaste vähemusest.

Laupäevane rongireis Mitrovicasse oli reklaamiüritus, regulaarsest rongiliiklusest ei ole teatatud.

Kosovo riigiminister Edita Tahiri süüdistas Serbiat reedel piirkonna stabiilsuse ohustamises ja kutsus Euroopa Liitu üles viivitamatult sekkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles