Türgi politsei pidas kinni ööklubi veretöös kahtlustatava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei pidas kinni ööklubi veretöös kahtlustatava.
Türgi politsei pidas kinni ööklubi veretöös kahtlustatava. Foto: Depo Photos/AP/Scanpix

Türgi politsei pidas kinni mehe, keda kahtlustatakse 39 inimese tapmises aastavahetusel toime pandud rünnakus Istanbuli ööklubile.

Kahtlusalune tabati Istanbuli Esenyurti elamupiirkonnas koos oma nelja-aastase pojaga esmaspäeva hilisõhtul suure politseioperatsiooni käigus, vahendas riiklik telekanal TRT.

Ründaja põgenes pärast rünnakut Bosporuse kaldal olevas glamuurses ööklubis Reina ning oli jooksus olnud kaks nädalat. Meedia andmeil ta vahepeal Istanbulist ei lahkunud.

Veretöö eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (IS), nimetades seda kättemaksuks Türgi sõjaliste operatsioonide eest Süüria põhjaosas.

Varem on rühmitust süüdistatud veel mitmes rünnakus, sealhulgas juunis toime pandud kolmes enesetapuplahvatuses Istanbuli lennujaamas.

Kahtlusalune võeti kinni Türgi politsei ja luureagentuuri MIT ühisoperatsioonis, vahendas Türgi televisioon.

Türgi meedia avaldas pilte verise näo ja T-särgiga kinnipeetud mehest, kel politsei kaelast kinni hoiab.

Türgi politsei pidas kinni ööklubi veretöös kahtlustatava. Depo Photos/AP/Scanpix
Türgi politsei pidas kinni ööklubi veretöös kahtlustatava. Depo Photos/AP/Scanpix Foto: /AP

Ründaja isiku osas valitses pärast tapatalguid segadus, teda nimetati nii Kõrgõzstani kodanikuks kui Hiina uiguuriks. Kuid 8. jaanuaril teatati, et luureteenistuste ja Istanbuli politsei terroritõrjepolitsei andmeil on tegemist 34-aastase usbekiga, kes kuulub IS-i Kesk-Aasia rakukesse.

Riiklik uudisteagentuuri Anadolu teatas mehe nime olevat Abdulgadir Masharipov, erauudisteagentuur Dogan lisas, et IS-is kasutas ta nime Ebu Muhammed Horasani.

Kahtlusalune elas Istanbulis ühe kirgiisi renditud korteris, kus ta ka kinni peeti. Anadolu sõnu peeti operatsiooni käigus kinni kokku viis inimest, sealhulgas kolm naist.

Anadolu lisas, et mees on toodud Istanbuli politsei peakorterisse ülekuulamisele. Agentuur lisas üksikasju täpsustamata, et IS-i sihtmärkidele korraldati veel haaranguid.

Telekanal NTV märkis, et ründaja võeti kinni veerand tundi peale südaööd kohaliku aja järgi. Politsei tuvastas ta asukoha kolme päeva eest, kuid eelistas kontaktide tuvastamiseks teda mitte kohe kinni pidada.

Türgi ajakirjanduse andmeil oli mees hästi väljaõpetatud tapja, kes oli võidelnud džihadistide ridades Süürias.

Uurimine keskendus ka Türgi keskosas asuvale Konya linnale, kus ründaja väidetavalt Süüriast naastes mitu nädalat elas.

Rünnakuga seoses oli enne viimast haarangut vahistatud vähemalt 35 inimest.

Ööklubis tapetud 39 inimesest 27 olid välismaalased, sealhulgas Liibanoni, Saudi Araabia, Iisraeli, Iraagi ja Maroko kodanikud.

Rünnak leidis aset 75 minutit pärast aastavahetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles