TÕELINE INNOVATSIOON: Helsingis pöörlev jääkarussell äratab maailmaski tähelepanu

Piret Kooli
, Soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiutaja, teaduskirjanik Janne Käpylehto innovaatiline jääkarusell õhust vaadatuna
Leiutaja, teaduskirjanik Janne Käpylehto innovaatiline jääkarusell õhust vaadatuna Foto: Janne Käpylehto

Helsingi-esisele jäätunud merele on valminud iseäralik jääkarussell,  mille läbimõõt on 36 meetrit ja mis toimib kui pöördlava. Jäälava leiutaja, teaduskirjanik Janne Käpylehto innovaatiline teos pöörleb paadimootorite abil ning kaalub 250 tonni. 

Helsingis Kuusiluoto ette saetud jäälaval saab ka sauna teha. Leiutaja Käpylehto eesmärk on oma looduslik pöördlava rahvusvaheliselt nähtavaks teha.

Helsingin Sanomat kirjutab, et sel esmaspäeval nähti Helsingis midagi, mida ei ole nähtud ilmselt mitte kunagi ega mitte kusagil. Eales. Sest merejääl mängis ansambel ja nende alune jäälava pöörles ringi nagu päris pöördlava.

Tahan näidata, et soomlane oskab lustida, ühildades talve ja tehnoloogia!

See kummalisus paikneb Kuusiluoto lähedal Vanhankaupunginlahti (Vanalinnalahe) jääl.

Iseäraliku jääkarusselli läbimõõt on 36 meetrit ja see kaalub 250 tonni. Jäälava leiutaja, teaduskirjanik Janne Käpylehto innovaatiline teos pöörleb paadimootorite abil ning selle kandevõime on 20 tonni. Nii oli võimalik rahva rõõmuks ka muusikud koos tehnikaga lavale tuua. Ilmateenistuse andmeil polnud põhjust kellelgi ka nõrga jää pärast hirmu tuna – terasjääks nimetatud jääkaane paksus on kuni 20 sentimeetrit.

Publikut jääle siiski turvalisuse mõttes ei lubatud. 

Oma esimese jääkaruselli ehitas Käpylehto oma Lohjas asuva suvila rannale. Kirjmusjärve jääle jaanuari alguses rajatud 12-meetrise läbimõõduga ehitis tekitas koheselt elevust ka rahvusvahelisel tasandil. Ehitisest sai interneti vahendusel isegi omamooid sensatsioon.

Miks aga ehitab üks inimene jääkarusselli?

«Tahan näidata, et Soomes osatakse lustida, kasutades ära talve ja tehnoloogiat.»

Leiutaja sõnul on ta praeguseks karusselli ehitusprotsessi automatiseerinud.

«Olen seega ehitanud ka maailma esimese jääkarusselli ehitamise masina.»

Alguses tuli kõik teha siiski käsitsi: Käpylehto saagis esmalt jäässe ümara avause ning kinnitas jäätükile kaks mootorit.

Siit edasi jääb vaid soovida suuremat tähelepanu erakordsele ettevõtmisele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles