Euroopa kohus: Venemaa lapsendamisseadus on diskrimineeriv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Aleksander Rjumin/TASS/Scanpix

Euroopa inimõiguskohus otsustas täna, et Venemaa otsus keelata ameeriklastel vene lapsi adopteerida on diskrimineeriv; Moskva lubas otsuse edasi kaevata.

Kohus nõuab Venemaalt kahjutasu 45 hagi esitanud ameeriklasele, kes lootsid lapsendada 2010.-2012. aastal Venemaalt 27 last.

Paljudel neist lastest olid tõsised terviseprobleemid, mitu oli Downi sündroomi või arenguhäiretega, mis nõudnuks erikohtlemist.

Venemaa peatas lapsendamise 2013. aasta jaanuaris seadusega, mis keelab ameeriklastel üksnes rahvusest lähtuvalt vene laste adopteerimise.

Seadus oli vastuseks sanktsioonidele, mille USA kehtestas pärast investeerimisfondi Hermitage Capital palgal olnud juristi Sergei Magnitski surma. Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuselt pankreatiiti. Temast on saanud vangide väärkohtlemise sümbol.

Venemaa põhjendab lapsendamiskeeldu murega laste heaolu pärast.

Strasbourg'is paikneva inimõiguskohtu kohtunikud leidsid üksmeelselt, et Venemaa rikub keeluga Euroopa inimõiguskonventsiooni diskrimineerimisvastast ja perekonnaelu kaitse sätet.

Moskval tuleks maksta igale asjaosalisele ameerika paarile või üksikisikule 3000 eurot valuraha.

Vene justiitsministeerium teatas, et kaebab otsuse edasi, sest ameeriklastele kehtestatud adopteerimiskeeld on kooskõlas rahvusvaheliste reeglite ja riigi põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles