Liibüa ülestõusnud tulistasid alla Vene päritolu lennuki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi vastane sõdur Ras Lanoufi lähedal.
Gaddafi vastane sõdur Ras Lanoufi lähedal. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri AFP korrespondendi Mariano Andrade kinnitusel tulistasid Liibüa ülestõusnud alla valitsusvägedele kuuluva Suhhoi-tüüpi ründelennuki.

Andrade kirjeldas, kuidas Suhhoi lennuki tükid ja tekkidega kaetud pilootide surnukehad lebasid umbes 650 kilomeetri kaugusel pealinnast Tripolist Ras Lanufi lähedal kõrbeliivas. Väidetavalt tulistati lennuk alla juba laupäeval ning Andrade nimetas seda ülestõusnute jaoks tähelepänuväärseks trofeeks, vahendas uudistevõrk AFP.

«Lennuki tulistas alla meie õhukaitse,» kinnitas kolonel Bachir Maghreb, kes juhib valitsusvastaseid vägesid just tähtsa naftalinnana tuntud Ras Lanufi piirkonnas. Linna kontrollivad ülestõunud, kuid Gaddafile lojaalsed väed on seda korduvalt tagasi võita üritanud.

Maghrebi sõnul oli alla tulistatud lennuki üks pilootidest serblane, kuid teistel andmetel said surma Liibanoni ja Süüria kodanikud. Sündmuskohta külastanud inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Peter Bouckaerti kinnitusel oli üks ohvritest aga Sudaani kodanik, kuid teise piloodi rahvust polnud võimalik kohe selgeks teha.

Kuigi Andrade kirjeldas juhtunut ülestõusnute suure eduna, lisas ta samas, et Gaddafi vastaste jõudude käsutuses olevad relvad pole ligilähedasedki nendele, mida kasutavad valitsusväed. Küll aga on rahvusvahelised uudisteagentuurid viidanud valitsusvägede halvale moraalile.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles