Herkel: Juštšenko võib oma otsuse tõttu hävida

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Juštšenko.
Ukraina president Viktor Juštšenko. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina presidendi Viktor Juštšenko otsusest parlament laiali saata ja määrata 7. detsembriks uued valimised kaotab eelkõige Juštšenko enda partei «Meie Ukraina», leiab Andres Herkel.

«Juštšenko võib hävida oma võttest. Ta võib Tõmošenkot jätkuvalt süüdistada korruptsioonis või varjatud koostöös Venemaaga, kuid pole tõenäone, et see presidendipartei hääled tagasi toob,» kirjutas riigikogu liige Herkel oma blogis.

Ta lisas, et olukorrast võidab senine opositsioonijuht Viktor Janukovitš.

«Meie Ukraina langus tähendab Janukovitši ja Tõmošenko isikliku võidukäigu kõrval ka valdavalt kaheparteilise spektri kujunemist. Suuresti kordab see jaotumist parem- ja vasakkalda Ukrainaks, kivistunud arusaama järgi läänelikuks ja venelikuks pooleks,» lisas ta.

Herkeli hinnangul võtab poliitiliste kriiside tihedus valijalt usu demokraatliku protsessi töökindlusse.

Tema sõnul võiks Ukraina sisepoliitilistesse tõmblustesse suhtuda leebe mõistmisega, kui oleks teada, et ümberringi on demokraatlikud riigid ja ühtlane areng.

«Paraku ei ümbritse Ukrainat mingi ohutu üleminekukeskkond, vaid suur geopoliitiline vastasseis ja tugevnev Kreml, kelle huvides on Ukraina poliitika diskrediteerimine.»

Herkeli väitel tahetakse end demokraatiale avanud, kuid samas noore demokraatia vigu tegevad ühiskonnad praegu rajalt maha kiskuda.

«Selle asemel pakutakse suletud ja välispoliitiliselt Moskvale orienteeritud mudelit, nagu on enamikus SRÜ riikides,» osutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles